Podzim a zima jsou jako stvořené k tomu, zavřít se ve vyhřáté kuchyni a uvařit, upéct či jinak vyrobit nejrůznější lahůdky pro mlsné jazýčky. Vyzkoušet něco nového a okořenit svůj jídelníček novými nápady. Inspiraci můžete načerpat v nepřeberném množství krásných kuchařek, které v poslední době vyšly…

 

Cooking with Šůša

Michaela Šupáková

Ať už jste vegetarián, trpíte alergií na lepek nebo jednoduše milujete zdravý životní styl, je pro vás vaření s Šůšou přesně to pravé. Nemusíte v kuchyni trávit hodiny, abyste vykouzlili báječné a chuťově dokonalé jídlo. V kuchařce naleznete přes 60 bezlepkových a bezmasých receptů na každý den, pro různé příležitosti a rozličné chutě. Jejich příprava je rychlá, jednoduchá a navíc vás bude bavit.

Počet stran: 144

Doporučená cena: 299 Kč

 

Můj život bez lepku

Moderní bezlepková kuchařka od Celiaxmoni

Monika Menky

Spoustu tipů na bezlepková jídla najdete i v knize, která je nejen osobním vyznáním známé food blogerky Moniky Menky, ale také přehlídkou 60 úžasných bezlepkových receptů doplněných nádhernými profesionálními fotografiemi. Autorka do knihy vložila mnoho praktických rad a postřehů, které jsou nezbytné pro zdraví každého celiaka a alergika na lepek a které také usnadní přípravu bezlepkových pokrmů. Recepty pokrývají kompletní denní jídelníček, naleznete mezi nimi snídaně, svačiny, polévky, hlavní chody, předkrmy, dezerty a sváteční pokrmy.

Počet stran: 192

Doporučená cena: 399 Kč

Jedlé dárky od rebarboraskitchen

Kuchařka pro plnění přání

Barbora Říhová

Že se Vánoce stávají neosobním svátkem plným konzumu? Možná. Tak se od toho pojďme oprostit. A konzumovat velmi osobně! Speciální kuchařka Jedlé dárky od rebarboraskitchen vám bude cenným pomocníkem a rádcem, abyste mohli obdarovat své blízké něčím, co jste pro ně vytvořili sami a s láskou. Můžete vyrobit desítky takových dárků. Inspirujte se recepty na sušenky, krekry, pralinky, likéry, paštiky, jerky, omáčky, nakládané potraviny, ochucené cukry a soli, netradiční marmelády, sirupy, léčivé čaje, bonbony, sirupy… Autorka, známá česká food blogerka, také přidala kapitolu o tom, jak výrobky lákavě zabalit.

Počet stran: 152

Doporučená cena: 299 Kč

 

 

Máma v kuchyni

Barbora Charvátová

Pokud přestáváte věřit, že vás vaření bude bavit, potřebujete nutně kuchařku Máma v kuchyni! Její autorka totiž vaření miluje a v kuchyni experimentuje. Navíc se vyhýbá polotovarům a náhražkám. Při výběru surovin se řídí hlavou, při vaření citem – a zatím jí to vychází. Do knihy vybrala 70 receptů a u všech najdete informaci o tom, pro jak staré děti se hodí, a tipy na jejich vylepšení, aby chutnaly i tatínkům.

Počet stran: 200

Doporučená cena: 349 Kč

Recepty dětem – Vařte pro děti tak, aby chutnalo i vám

Gabriela Bartošovská

Tipy na skvělá jídla pro děti, která budou chutnat i vám a ještě s nimi ušetříte spoustu drahocenného času, najdete i v kuchařce Recepty dětem. Gábi, máma dvou ratolestí a autorka blogu Recepty dětem, vám poradí, jak na věc. V knížce najdete více než stovku úžasných receptů na svačiny, dresinky, pečivo, přílohy, polévky, hlavní jídla, dezerty i nápoje. Recepty jsou řazeny podle sezóny – od jarních po zimní – a jsou připraveny z lokálních surovin, které jsou obecně známé a běžně dostupné.

Počet stran: 176

Doporučená cena: 299 Kč

 

Víc než jen vietnamská kuchařka

Zase rýže

Raději něco exotického? Uvařte si vietnamské speciality přímo u vás doma. Autoři, kteří vás povedou krok za krokem, jsou z těch nejpovolanějších – jedná se totiž o představitele druhé generace Vietnamců žijících v Česku. Podělí se s vámi o tipy a triky svých babiček, objasní vám původ jednotlivých jídel a jejich symbolický význam a upozorní vás na všechna možná úskalí přípravy oblíbených pokrmů. Ohromte své přátele a jejich chuťové buňky a připravte neopakovatelnou vietnamskou hostinu, na kterou budou všichni ještě dlouho vzpomínat.

Počet stran: 128

Doporučená cena: 299 Kč

První republika u stolu

Na čem si pochutnávaly celebrity a co se jedlo v běžných domácnostech

Jaroslav Vašák

A na závěr exkurze do historie vaření. Objevte, na čem si pochutnávaly celebrity a co se jedlo v běžných domácnostech…

První republice bylo vyměřeno jen krátkých dvacet let. Z jejího odkazu však čerpáme dodnes. Její kultura se promítala nejen do uměleckých děl či architektury, ale i do věcí na první pohled přízemnějších: módy, etikety či stolování. Jaké tedy byly gastronomické libůstky tehdejších slavných a jak vypadala kuchyně obyčejných lidí? O tom všem, ale i o dalších pozoruhodnostech spjatých se stolováním, si přečtete v knize, která vychází z úctyhodné sbírky gastronomických zajímavostí Jaroslava Vašáka.

Počet stran: 352

Doporučená cena: 490 Kč

Kuchařská škola Marie B. Svobodové

Marie B. Svobodová

Kuchařská škola M. B. Svobodové se vymyká obvyklé produkci kuchařek, není pouhým souborem receptů. Nejednoho z našich současníků oslovuje, dodnes se k ní hlásí např. Oldřich Sahajdák, kuchař opakovaně oceňovaný michelinskou hvězdou. Kniha vznikla z tematických souborů, postupně uveřejňovaných v novinách v poslední čtvrtině 19. století. Byl to návod pro dívky, jak vést domácnost.

Počet stran: 424

Doporučená cena: 499 Kč

Knihy koupíte u vašeho knihkupce nebo nejvýhodněji na www.albatrosmedia.cz.

foto: Albatros média, Shutterstock, zdroj: Albatros média