Redaktoři webu Gizmodo se zaměřili na fotografie zveřejňované na oficiálních facebookových a instagramových profilech Donalda Trumpa. Zjistili, že některé záběry jsou poupravené tak, aby prezident Trump vypadal hubenější a řekněme sportovněji.

Pokud se na některé fotografie podíváte detailněji, všimnete si, že Trump má například i trochu prodloužené prsty. Americký prezident je prý posedlý velikostí svých rukou a zdá se, že si přeje, aby na fotografiích vypadaly větší. Grafici evidentně nemají s podobnými úpravami problém.

Gozmodo arovnává upravenou fotku na Facebooku Donalda Trumpa (vlevo) a originál


 

Magazín Gizmodo našel nejméně tři případy změněných fotografií zveřejněných od října loňského roku a vyvrátil tím názory, že šlo o jednorázovou záležitost. Zda byly fotky upraveny pomocí aplikace Facetune nebo ve Photoshopu či pomocí jiného podobného nástroje, není jasné. Ale zdá se být zřejmé, že změny prostě proběhly.

Matt Novak z Gizmoda poukazuje na jiná drobná vylepšení fotek, například na zmenšené Trumpovo břicho či úpravu kůže kolem krku.

Jedna z fotek, která byla zveřejněna 17. ledna na oficiálním facebookovém účtu prezidenta Trumpa, byla upravena tak, aby jeho tvář vypadala hubenější a jeho prsty „trochu delší“. Lidé z Gizmoda srovnali fotografii s jejím originálem zveřejněným na Flickru Bílého domu a skutečně, rozdíl je viditelný.

Prstík a bříško

V jiném případě je na Trumpově oficiální facebookové stránce na fotce zveřejněné 3. října 2018 zobrazen Trumpův obličej poněkud podivně.

Tady už to grafici v kampani na Facebooku nazvané @realpresident trochu přehnali


Podle redaktorů lépe než ve skutečnosti, navíc má prezident na této fotografii prodloužený prst.

Související…

Trumpova administrativa toho přinesla hodně. I rekordní zvýšení emisí
Jan Handl

Některé změny fotografií jsou velmi decentní, ale zřetelné. Záměr se ovšem zdá být jasný. Matt Novak z Gizmoda poukazuje na jiná drobná vylepšení fotek, například na zmenšené Trumpovo břicho či úpravu kůže kolem krku a spodní části Trumpova obličeje ve zmíněném lednovém příspěvku.

foto: Gizmodo, zdroj: Slate