Pracuje v oblasti, která z internetu a nových technologií profituje. Na druhou stranu si prý uvědomuje zodpovědnost, která je s jeho prací spojena, a přiznává, že téma bezpečnosti na internetu bude s postupujícím časem stále složitější. Na konferenci Dítě v síti, kterou magazín Flowee pořádal v prosinci roku 2018, představil Rudolf Urbánek, generální ředitel společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko, bezpečnost na internetu z globálního pohledu a zmínil i konkrétní projekty, kterými společnost Microsoft k bezpečnosti přispívá.

Podle výzkumu, který Microsoft provedl v roce 2016, si už překvapivě velká část mladých lidí rizika na internetu uvědomuje.

Milovník lyžování a knih přirovnal orientaci na internetu k důležitému „řidičáku budoucnosti“. „Digitální dovednosti budeme potřebovat stále víc, ale musíme vzít v potaz i bezpečný provoz.“ Následně dodal, že podle výzkumu, který Microsoft provedl v roce 2016, si už překvapivě velká část mladých lidí rizika na internetu uvědomuje.

Jak na kyber kriminalitu

Celá problematika je podle Urbánka poměrně široká a měli bychom do ní zahrnout nejen bezpečnost osob, které se v online světě pohybují, ale také bezpečnost online služeb a produktů samotných. „Microsoft každoročně investuje asi jednu miliardu dolarů jen do výzkumu a vývoje v oblasti bezpečnosti,“ podotkl šéf Microsoftu, který sám má dvě děti, takže je pro něj bezpečnost na internetu aktuální i z "rodinného hlediska".

Ve 30 zemích světa máme jednotku digitálních detektivů, což jsou právníci, analytici a různí vědci, kteří se zabývají kyber kriminalitou, říká Rudolf Urbánek


„Neinvestujeme jen do samotné technologie produktů, ale i do jejího zabezpečení a odhalování trestné činnosti, která se na internetu děje. Ve 30 zemích světa máme jednotku digitálních detektivů, což jsou právníci, analytici a různí vědci, kteří se zabývají kyber kriminalitou v online světě a jejím negativním dopadem na společnost. Informace, které získají, poté předávají výkonným orgánům.“

Na základě databází hledaných dětí dokážeme analyzovat obrázky, které se šíří internetem. V případě shody získané informace poskytujeme orgánům činným v trestném řízení.

Urbánek zdůraznil, že se Microsoft přímo zapojuje i do bezpečnosti dětí v online světě. Jako jeden z příkladů uvedl technologickou inovaci Photo DNA, kterou jeho společnost vyvíjí spolu s akademickou obcí.

„Pomocí této technologie dokážeme na základě databází hledaných dětí analyzovat obrázky, které se šíří internetem, v případě shody pak získané informace poskytujeme orgánům činným v trestném řízení, aby je dále vyšetřovaly.“

Zodpovědnost firem i rodin

Urbánek zmínil i pětileté partnerství Microsoftu s projektem Kraje pro bezpečný internet, jehož cílem je vzdělávat mladé v této nové problematice.

Rudolf Urbánek (39)

Generální ředitel a. s. Microsoft Česko a Slovensko. Vystudoval Ekonomickou univerzitu v Bratislavě, 16 let působil v telekomunikačních společnostech T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom, kde v posledních letech zodpovídal jako výkonný ředitel segmentu podnikových zákazníků pro český a slovenský trh za veškerou obchodní strategii v obou zemích, dále zastával různé pozice v obchodu a marketingu na Slovensku i v České republice. S manželkou a dvěma dětmi žije v Bratislavě, jeho vášní je sport, zejména lyžování, také rád čte a cestuje.

Také upozornil na funkci rodičovské kontroly, kterou lze zapnout ve Windows i v některých herních konzolích, a rodič tak může sledovat, kde se jeho potomek na internetu pohybuje, jaká slova vyhledává a které stránky navštěvuje.

Související…

Jak zabránit tragédii? Sklony k sebevraždě odhalíte i z příspěvků na Facebooku
Tereza Hermochová

Na konci vystoupení zdůraznil, že důležitý není jen přístup ze strany firem, ale samozřejmě i jednotlivých rodin: „Vnímáme, že je důležité celospolečensky hovořit o rizikách, bezpečnosti a chování na internetu a poskytovat nástroje, které bezpečnost umožňují. Vše je ale závislé také na dialogu rodiče s dítětem a na tom, co mu povolí a co už ne.“

foto: Tomáš Železný, zdroj: Dítě v síti