Evropané jsou v Evropě spokojení, tedy přesněji v Evropské unii. V rámci aktuálního průzkumu odpovídalo 27 474 obyvatel všech států Unie. Z výsledků je zřejmé, že tišší optimistická většina obyvatel tvoří silnou protiváhu vůči hlasitějšímu populistickému křiku. Výsledky Parlemeter 2018 představují výzvu: je potřeba iniciovat přechod od tiché podpory k samotné volbě.

Související…

Terorismu se nebojíme, cestujeme více, říká průzkum
Jana Tobrmanová Čiháková

Většina respondentů ve všech 28 členských státech věří tomu, že jejich země má z členství v EU prospěch. Od posledního průzkumu v dubnu 2018 se toto číslo zvýšilo o jeden procentní bod na současných 68 %, což je mimochodem nejvyšší údaj od roku 1983. Nejužitečnější jsou podle respondentů ekonomické benefity spolu s přesvědčením, že EU pomůže udržet dobré a bezpečné vztahy s ostatními zeměmi.

Nejužitečnější jsou podle respondentů ekonomické benefity spolu s přesvědčením, že EU pomůže udržet dobré a bezpečné vztahy s ostatními zeměmi. 

Na grafu níže jsou zobrazeny výsledky odpovědi na otázku: Myslíte si, členství naší země v EU je... a) dobrá věc (modrý sloupec), b) špatná věc (červený sloupec), c) ani dobrá ani špatná věc (žlutý sloupec), d) nevím (šedý sloupec). Česko je na posledním místě, členství v Unii považuje za dobrou věc 39% dotazovaných, za špatnou věc 17%, za ani dobrou ani špatnou věc 42%, 2% pak neví.


 

Parlemeter také v době blížícího se Brexitu zkoumal názory občanů na možnost vystoupení jejich země z EU, a výsledek je také jasný: 66 % by hlasovalo pro setrvání jejich země v EU, 17 % by hlasovalo pro opuštění a 17 % není rozhodnuto. Více než kdy jindy považují Evropané členství v EU za dobrou věc: pozitivně se vyjádřilo 62 % respondentů. Od doby mezi pádem berlínské zdi v roce 1989 a přijetím Maastrichtské smlouvy v roce 1992 se jedná o nejvyšší číslo.

Polovina respondentů má za to, že EU nejde úplně správným směrem.

Evropané jsou také více spokojeni s úrovní demokracie v EU i v jejich zemi a také mají pocit, že jejich hlas je v EU slyšet – ovšem ve více než polovině členských zemí tento ukazatel přesto klesá. Další výsledky průzkumu Parlemeter 2018 ukazují také druhou stránku věci: polovina respondentů má za to, že EU nejde úplně správným směrem.

Migrace vede

Co se nadcházejících voleb do Evropského parlamentu týče, voliči o ně mají vyšší zájem než dříve: 51 % se chce zúčastnit, přitom 41 % ví, že volby budou v květnu 2019 – to je o 9 procentních bodů více než před půl rokem. Posunuly se také priority evropské populace: nejvyšší zájem mají o imigrační agendu (50 %), následuje ekonomika (47 %) a nezaměstnanost mladých (47 %). Boj s terorismem je na čtvrtém místě, zajímá se o něj 44 % občanů.