Pomluvy, urážení a napadání ostatních jsou nepříjemným aspektem života dospívajících poměrně dlouho. S rozmachem smartphonů a sociálních médií se však změnilo to podstatné – kdy, kde a jak se šikana odehrává. Nový průzkum Pew Research Center zjistil, že 59 % teenagerů v USA osobně prožilo alespoň jeden ze šesti typů obtěžujícího on-line chování.

Související…

Nejlepší lék proti kyberšikaně máme na dosah ruky
Zdeněk Strnad

Nejběžnějším typem kyberšikany jsou nadávky a slovní útoky. Přibližně 42 % teenagerů to on-line zažilo na vlastní kůži. Asi třetina (32 %) dospívajících říká, že o nich někdo na internetu šířil pomluvy, 25 % dostalo nevyžádané choulostivé fotky a 21 % je dotazováno někým jiným než rodiči, kde a s kým jsou. 16 % teenagerů přiznalo, že jim někdo v on-line prostředí vyhrožoval fyzickým útokem, a 7 % má zkušenost s tím, že jejich choulostivé fotky někdo šířil po internetu.

57 % rodičů se bojí toho, že jejich děti dostávají nebo posílají choulostivé fotky.

Posílání vzkazů přes aplikace je ústředním způsobem komunikace mladých lidí, dospívající si tak vytvářejí a udržují vztahy. Zároveň se jedná o prostředí, kde velmi snadno vznikají nejrůznější trable. A obavy mají i rodiče, 57 % z nich se bojí toho, že jejich děti dostávají nebo posílají choulostivé fotky. Otázka je, zda s tím rodiče něco dělají nebo vůbec mohou udělat.

Rodiče prý pomáhají

Převážná většina dospívajících (90 %) se domnívá, že on-line obtěžování je problém, který se jejich věkové skupiny bezprostředně dotýká, a 63 % tvrdí, že je to opravdu velmi závažný problém. Co se týče řešení problémů s kyberšikanou, tak mladí velmi pozitivně hodnotí své rodiče a naopak nejsou spokojení s reakcemi učitelů, politiků a provozovatelů aplikací a služeb v on-line prostředí.

Pravděpodobnost setkání s kyberšikanou je stejná pro kluky i holky, rozdíly jsou pak v konkrétních typech obtěžování.

Ve zmíněném průzkumu odpovídalo 743 dospívajících Američanů (ve věku 13 až 17 let) a 1058 rodičů během několika dnů letošního dubna. Zajímavé je, že pravděpodobnost setkání s kyberšikanou je stejná pro kluky i holky, rozdíly jsou pak v konkrétních typech obtěžování.

Jak to mají holky a kluci

Alespoň s jedním ze šesti sledovaných projevů kyberšikany se konkrétně setkalo 60 % dívek a 59 % chlapců ji zažilo. Podobné podíly chlapců a dívek zaznamenaly na svých sítích urážky nebo vyhrožování fyzickým násilím, dalším formám kyberšikany jsou častěji vystavovány dívky.

Dospívající z rodin s menšími příjmy jsou terčem kyberšikany častěji než ti z bohatších poměrů.

Přibližně 39 % dívek tvrdí, že o nich v on-line prostředí někdo šířil pomluvy, u chlapců to je „jenom“ 26 %. Dívky jsou také pravděpodobněji příjemkyněmi nevyžádaných explicitních obrázků (29 % vs. 20 % chlapců). Cílem tohoto typu kyberšikany jsou obzvláště starší dívky (15 až 17 let), setkalo se s tím 35 % z nich. Chlapci a mladší dívky dostávají podobné fotografie méně často.

Dívky jsou obecně terčem více typů kyberšikany než chlapci, 15 % z nich se setkalo alespoň se čtyřmi typy tohoto chování on-line. Dospívající z rodin s menšími příjmy jsou terčem kyberšikany častěji než ti z bohatších poměrů. Pravděpodobnost setkání s kyberšikanou poměrně logicky stoupá s tím, jak často jsou teenageři on-line.

foto: Shutterstock, zdroj: Pew Resaerch Center