V roce 1958 zapůsobila na světové výstavě jako zjevení. Budova, připomínající spíše vesmírnou loď, byla součástí české expozice, představující návštěvníkům práci – kulturu –odpočinek tehdejšího Československa. A „jeden den v Československu“ musel zahrnovat samozřejmě také restauraci – to byl původní účel nádherné budovy, která byla po skončení výstavy demontována a přemístěna do Letenských sadů. Až do revoluce fungovala jako restaurace, dnes v ní sídlí reklamní agentura Havas Prague. 

Související…

Zlaté české designérské ručičky vyrobily porcelánové tapety
Hana Raiskubová

A historie se opakuje – v rámci letošního Designbloku (festival se odehraje ve dnech 28. a 29. října) připravuje Havas Prague výstavu o historii pavilonu a ráda by požádala veřejnost o pomoc. Součástí projektu Expospektiva budou i přednášky o bruselském stylu, ukázky nábytku nebo přehlídka kreativních reklam posledních let.

Pokud máte videa, fotky, psané vzpomínky nebo cokoliv související s restaurací v době 60.–80. let, napište na mail expospektiva@expo58.cz

„Chceme oživit atmosféru doby, kdy restaurace patřila mezi nejoblíbenější místa v Praze. Spousta lidí má s tímto místem spojené hezké zážitky a zejména na ty se nyní obracíme: máte-li videa, fotky, psané vzpomínky nebo jiné materiály vztahující se k restauraci v době 60. – 80. let, prosím, kontaktujte nás na e-mailu expospektiva@expo58.cz. Vaše vzpomínky se mohou stát součástí výstavy,“ říká Simona Kožuchová, komunikační manažerka Havas Prague.

Vrcholy a pády Expa 58

Hlavní budova české expozice získala na Světové výstavě v Bruselu dvě ceny za inovativní mix moderních technologií, architektonického designu a funkčnosti, ale obdržela i nejvyšší ocenění – Zlatou hvězdu. Architekti František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný se stali světovými hvězdami, unikátní stavbu navštívil tehdy monacký princ Rainier III. se svou ženou Grace Kelly, podívat se přišla také tehdejší filmařská megastar Walt Disney a řada dalších celebrit a státníků.


Po ukončení výstavy byla stavba rozebrána, přepravena do Prahy a umístěna do poetického prostředí Letenských sadů, kde shlíží na město z lůna zeleného parku. V roce 1964 bylo Expo 58 prohlášeno za kulturní památku. Výstavní pavilon stál až do počátku 90. let na Výstavišti, než podlehl požáru. Ani „space“ pavilon neměl zas tak jednoduchý život.

V roce 1964 bylo Expo 58 prohlášeno za kulturní památku.

Komunisté luxusní restauraci moc nepřáli, budova postupně chátrala a upadala v zapomnění. Po roce 1989 ji stát přestal dotovat a koupili ji soukromí majitelé. Cenný symbol inovace a kultury byl ponechán svému osudu, a co nestačila zlikvidovat rez a zub času, to rozkradli vandalové.


Kreativita je však budově dána do vínku. Na počátku tisíciletí se reklamní agentura Havas rozhodla, že z budovy udělá své sídlo. A nejenže se stala „agenturou s nejhezčím výhledem v Praze“, budova také získala cenu The Best of Realty v kategorii rekonstrukcí za rok 2002.

V Expu 58 se Designblok pořádá pravidelně, budova je často využívána filmaři, odehrávají se zde veřejná vystoupení. A pokud chcete (a můžete) přispět dobovými relikviemi i vy, nezapomeňte to organizátorům dát vědět.