Tradiční festival prozáří Jičín barvami, pohádkovými motivy, ale jako správný festival pro celou rodinu (děti především, samozřejmě) přinese od 12. do 16. září zábavu mnoha druhů: na venkovních pódiích se budou střídat dětská vystoupení s koncerty populárních kapel, v doprovodné zóně najdete stacionáře s chráněnými dílnami, kavárnu Potmě, autorská čtení ve farní zahradě, hry, ohňostroje, výstavy, hudbu všeho druhu.

Související…

Jak si užít festival ve Varech i s malou dcerkou
Alice Mikulášová

Jako každý rok vyvrcholí festival průvodem pohádkových postav v čele s Jiřím Lábusem, patronem akce. 

Za to více než čtvrtstoletí se festival samozřejmě proměnil – v době prvního ročníku neexistoval internet ani mobily. Produkční festivalu Eliška Okolitová ovšem ví, že vztah dětí k pohádkám se stále prohlubuje: „Obzvlášť v dnešním uspěchaném světě si každý najde chvíli a vrátí se do světa fantazie a pohádek, kde ráj a peklo jsou tam, kde mají být. Pohádky jsou dětmi stále oblíbené. Je to důležitá stránka dětství, mají i podle psychologů svůj význam, mají vliv na morální vývoj, na formování identity a generační sounáležitosti. Spolupracujeme s místními základními školami a děti nás svými nápady, jak festival pohádkově vylepšit, nepřestávají překvapovat.“

I proto zůstávají pořadatelé festivalu po celou dobu jeho existence věrni původní myšlence: oživit atmosféru pohádkových příběhů, ke které má samozřejmě Jičín s jeho loupežníkem Rumcajsem velmi blízko: „Právě ta základní myšlenka dělá tuto celorepublikově známou akci jedinečnou a výjimečnou. Nicméně každoročně festival oživíme něčím jiným,“ dodává Eliška Okolitová.


Festival je určený opravdu pro všechny – festivalová pozvánka začíná slovy: „Vážení lidé, děti i kmeti! Zveme Vás na slavnost do pohádkového města, na cesty i necesty lesa Řáholce, do krajiny, kde je Český ráj.“ Ale není to jen o věku – učitele může zajímat například přednáška na téma Vývoj řeči a čtení u dětí, pamětníci ocení možnost pozdravit režiséra pohádek Václava Vorlíčka, z jehož obrovsky rozsáhlého díla uvedeme alespoň Dívku na koštěti, Tři oříšky pro Popelku nebo Princ a večernice. Pokud vás zajímají lidová řemesla (která rozhodně nejsou jen muzejními ukázkami!), můžete se setkat s ukázkami práce perlařů, tkalců či sklářů. Studenti zcela určitě ocení festivalovou součást Jinčí čin, kde program tvoří sportovní turnaje, přednášky o architektuře – a v rámci festivalu jsou to koncerty kapel Ready Kirken, Rybičky 48 a spousty dalších. Festival je určen pro všechny, co v sobě stále mají duši dítěte.


Na festivalu se můžete také přesvědčit, že pohádkový jazyk je univerzální a rozumí mu lidé po celém světě. „Jak je zakořeněno v naší zakladatelské listině, podporujeme a organizujeme besedy a osvětovou, kulturní a vzdělávací činnost v tomto zaměření. Udržujeme a rozšiřujeme spolupráci s obdobnými kulturními spolky, a to jak zdejšími, tak zahraničními. Vystřídali se u nás umělci z celkem 14 zemí, např. Francie, Německo, Španělko a Holandsko. V rámci integrace spolupracujeme a na festival zveme stacionáře a ústavy sociální péče,“ doplňuje Eliška Okolitová. 


Většina umělců má ale k festivalu nebo Krkonoším osobní vztah. Z celého Podkrkonoší pak zavítají divadla, soubory, kapely, aby prezentovaly svá města. Pocta se vzdá spisovatelce Marii Kubátové, režisérce Věře Plívové Šimkové či Boženě Šimkové. V chrámu sv. Jakuba zazní hudba Vadima Petrova v podání Symfonického orchestru ZUŠ, Jičín. Mezi čestnými hosty festivalu se objeví režisérka Krkonošských pohádek paní Věra Jordánová, účast potvrdila také herečka Hana Maciuchová. Pohádkový festival vyvrcholí v sobotu večer ohňostrojem, nedělní dozvuky pak pohádkové dění zakončí.


Kompletní program festivalu najdete na www.pohadka.cz