A už je to tady. V září končí dny šťastných a rozesmátých prázdnin, kdy budoucnost tohoto národa zasedne do nenáviděných školních lavic a začne se pod dohledem nadšených pedagogů připravovat na budování naší rozvinuté kapitalistické společnosti. Ne všechny děti jsou z toho nadšeny, proti doznívajícím zážitkům z mořských pláží a zábavních parků je představa pokreslených lavic a učitelek křičících dávejte pozor! přece jen výrazně méně atraktivní. 

Související…

Zdravá strava pro školáky: Ochrání je i před šikanou
Monika Kovačková

Naše představa o tom, jak to má ve škole vypadat, je ovšem velmi regionálně zkreslená – co nám připadá normální, je jinde nepředstavitelné a naopak. Vybrali jsme pro vás patnáct ukázek vzdělávacích ústavů, které vás mohou motivovat k tomu, abyste v pondělí do školy nastupovali s úsměvem na rtu.

The City Montessory School v Lucknow v Indii je největší školou na světě co do počtu studentů. Má více než 32 000 studentů


 

Studenti v Číně dostávají nejvíce domácích úkolů na světě. V průměru mají teenageři pracovat na úkolech 14 hodin týdně. Ještě si chcete stěžovat?


 

  • V Pákistánu zavedli povinnou školní docházku až v roce 2012 – a je to poznat, více než polovina obyvatel je negramotných

V Pákistánu nemají zavedenou povinnou školní docházku. Pouze děti ve věku 5 – 9 let musí chodit do školy.


 

  • Letní prázdniny v Chile začínají v polovině prosince a končí začátkem března. Mají tak celé 3 měsíce prázdnin.

Letní prázdniny v Chile začínají v polovině prosince a končí začátkem března. Mají tak celé 3 měsíce prázdnin.


 

  • Ve Francii mají nejkratší školní rok začínající v září a končící už na začátku června. Na druhou stranu tam školní den trvá nejdéle.

Ve Francii mají nejkratší školní rok začínající v září a končící už v červnu. Na druhou stranu tam školní den trvá nejdéle.


 

Školáci v Německu dostávají ve škole obrovský kornout „Schultüte“, který je plný tužek, pastelek, sešitů a dobrot.


 

V Holandsku děti začínají chodit do školy v den, kdy jim jsou 4 roky. To znamená, že do první třídy každou chvíli přibude nový žák.


 

  • Nejstarší (a stále funkční) škola na světě se nachází v anglickém Canterbury. Jmenuje se King’s School a byla založena v roce 597.

Nejstarší (a stále funkční) škola na světě se nachází v anglickém Canterbury. Jmenuje se King’s School a byla založena v roce 597.


 
  • Děti v Japonsku jsou nejvíce nezávislé. Do školy jezdí samy, obědy si připravují navzájem, a dokonce si po sobě uklízí třídy. Nepotřebují ani školníky.

Děti v Japonsku jsou nejvíce nezávislé. Do školy jezdí samy, obědy si připravují navzájem, a dokonce si po sobě uklízí třídy. Nepotřebují ani školníky.


 

V Turíně existuje škola, která měla v roce 2013 pouze 5 žáků, o rok později už zbyla jen jedna žákyně.


 

Děti ve Finsku začínají chodit do školy až v 7 letech, jsou tedy jedněmi z nejstaršíc


 

Je několik škol, kde jsou dívky a chlapci vyučováni odděleně, jako například Írán.


 

V Keni děti také nemají povinnost chodit do školy, ale stejně tam chodí.


 

  • V Brazílii je velký důraz kladen na to, aby děti obědvaly se svými rodinami. Proto školní den začíná už v 7 hodin, končí kolem poledne a děti mohou jíst s rodiči.

V Brazílii je velký důraz kladen na to, aby děti obědvaly se svými rodinami. Proto školní den začíná už v 7 hodin, končí kolem poledne a děti mohou jíst s rodiči.


 

Nejvyšší škola na světě se nachází v tibetském Phumachangtangu v úctyhodných 5 373 metrech na mořem.

 

Tak hlavně nezapomeňte v pondělí vstát tou správnou nohou!

 

foto: Profimedia a Shutterstock, zdroj: Scoop Whoop