Konopí jako terapeutický prostředek proniká nejen do světa lidské medicíny, ale čím dál více se o něj zajímají i veterináři a majitelé domácích mazlíčků. A Česká republika může v tomto ohledu hrát zásadní roli.

Související…

Trh s konopím v Evropě čeká obrovský boom. Česko zatím spí
Lukáš Hurt

Víte, co mají společného medvěd hnědý, panda červená a lemur kata z plzeňské ZOO? Všichni tři si léčí své zdravotní problémy konopím a náramně si to, tedy pokud mohou ošetřovatelé soudit, pochvalují.

I tento poznatek si odneslo několik stovek posluchačů z přednášky Františka Bednaříka, kterou měl na loňském ročníku konopného veletrhu Cannafest v Praze. Ředitel výzkumného ústavu s příznačným názvem Cannasan se dlouhodobě věnuje výzkumu různých rostlin a jejich využití v potravinářství a péči o zvířata a ne náhodou se hlavním předmětem jeho zájmu stalo před pár lety právě konopí.

Legální a bezpečné

Konopné mastičky a další přípravky určené pro zvířata dnes nabízí i několik zavedených českých společností produkujících konopnou kosmetiku, nicméně činnost pana Bednaříka a jeho kolegů je zaměřena nikoli na kosmetiku, ale na výzkum a vývoj konkrétních rostlinných léčiv, která by měla být oficiálně uznávaná a předepisovaná veterináři u nás i ve světě.

Hlavní překážku ve výzkumu a praktickém využití konopí pro léčbu našich mazlíčků v České republice představuje jako obvykle prohibiční legislativa.

I z toho důvodu se soustředí především na nepsychoaktivní kanabinoid CBD a další látky obsažené v konopí – s výjimkou psychoaktivního THC, které je stále předmětem kontroverzí a příčinou mnoha zákazů. „THC má smysl v případě onkologických problémů a při léčbě bolestí. Konopí ale obsahuje celou řadu dalších kanabinoidních látek, jejichž účinnost se v našem preparátu projevuje,“ vysvětluje Bednařík v magazínu Legalizace.

Nejen v ZOO

Spokojený lemur, kterému přestaly vypadávat chlupy, nebo panda s medvědem, jimž se výrazně zlepšila artritida, jsou jasným důkazem toho, že konopí dokáže skvěle pomáhat nejen lidem, ale i zvířatům. V České republice se o tom přesvědčují v čím dál větším počtu i majitelé psů, koček, koní a dalších zvířat, kterým od různých kožních problémů pomáhají mastičky a s vnitřními zase bojují extrakty.

Tito lidé léčí svá zvířata buď na vlastní pěst, anebo ve spolupráci s progresivními a konopí nakloněnými veterináři, kterých u nás rychle přibývá. A zájem je vidět i ze zahraničí – sám autor těchto řádek byl opakovaně kontaktován zástupci předních veterinárních farmaceutických společností z Polska a dalších sousedních zemí, kteří „sondují“ podmínky na českém trhu a stav českého výzkumu kanabinoidních léčiv pro zvířata.

František Bednařík podle svých slov za poslední čtyři roky podal konopnou pastu vlastní výroby více než pěti stovkám zvířat.

Hlavní překážku ve výzkumu a praktickém využití konopí pro léčbu našich mazlíčků v České republice představuje jako obvykle prohibiční legislativa a nezájem státních úředníků (konopí pro léčebné použití u zvířat nebylo – na rozdíl od lidí – v ČR oficiálně legalizováno a ani se nic takového zatím nechystá). I přes problémy se zákonnými limity přítomnosti THC a zažitá stigmata kolem konopí se u nás naštěstí najdou lidé jako František Bednařík, který podle svých slov za poslední čtyři roky podal konopnou pastu vlastní výroby (samozřejmě s žádným nebo povoleným obsahem THC) více než pěti stovkám zvířat.

foto: Shutterstock, zdroj: Magazín Legalizace