Stále víc ekonomů a podnikatelů z celého světa upozorňuje na to, že neuvěřitelně rychle expandující konopný sektor začíná velmi nápadně připomínat internetový boom z konce minulého století, který zásadně ovlivnil světovou ekonomiku.

Související…

Od kouření konopí se ustupuje. Jsou zdravější způsoby, jak ho využít
Lukáš Hurt

Legalizace této donedávna démonizované rostliny – ať už pro léčebné nebo i rekreační využití – vytvoří po celém světě miliony nových pracovních míst (jen ve Spojených státech pracuje už dnes v konopném odvětví víc než 100 000 lidí) a podle nového, v pořadí třetího vydání zprávy nazvané European Cannabis Report se stane tahounem ekonomického růstu i v Evropě a bude mít významný dopad na celou řadu společenských a zdravotních oblastí.

Klíčová zjištění

V roce 2018 oznámilo osm evropských států, že přijalo nebo se chystá přijmout legislativní změny povolující využití konopí v medicíně. Počet pacientů meziročně roste o desítky procent a místní i zahraniční (především kanadské) konopné společnosti v Evropě proinvestovaly jen v průběhu letošního roku více než 3,5 miliardy korun. Léčebné využití konopí anebo přípravků z něj je dnes v nějaké formě legální ve 22 evropských státech a 12 jich dekriminalizovalo držení menšího množství i u takzvaných rekreačních uživatelů.

Místní i zahraniční konopné společnosti v Evropě proinvestovaly jen v průběhu letošního roku více než 3,5 miliardy korun.

Na základě současných trendů předpokládá zpráva společnosti Prohibition Partners, že v roce 2028 bude konopí v nějaké formě legální ve většině Evropy a hodnota celého trhu s více než 700 miliony lidí a stárnoucí populací, která vyžaduje kvalitní zdravotní péči, se bude pohybovat kolem tří bilionů korun.

Směr Německo

Jeden z největších globálních producentů, kanadská společnost Tilray, která dodává léčebné konopí i do českých lékáren, vstoupí podle nejnovějších zpráv tento týden jako historicky první konopná společnost na burzu NASDAQ a investorům z celého světa nabídne prvotní úpis akcii (tzv. IPO), což je v souhrnu považováno za další milník ve všeobecné akceptaci této léčivé rostliny.

Německý parlament sice konopí k léčbě legalizoval teprve loni, ale už nyní je v zemi kolem 50 000 registrovaných konopných pacientů.

Zástupci této společnosti předpokládají, že Evropská unie se dříve nebo později stane největším trhem s léčebným konopím na planetě, přičemž „největší příležitost v současnosti skýtá Německo se svými více než 80 miliony obyvateli a dvakrát vyšším HDP, než má Kanada“. Německý parlament sice konopí k léčbě legalizoval teprve loni, ale už nyní je v zemi kolem 50 000 registrovaných konopných pacientů.

Pro srovnání: Česká republika legalizovala léčebné konopí s velkou pompou jako jedna z prvních evropských zemí již v roce 2013, nicméně kvůli nesmyslným obstrukcím ze strany úředníků Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), liknavosti politiků a bezostyšné lhostejnosti zdravotních pojišťoven (především VZP) systém v praxi dodnes v podstatě nefunguje. Důkazem toho je zhruba jedno sto tuzemských pacientů, kteří mají konopí předepsané od pouhých padesáti českých lékařů, kteří k tomu mají oprávnění.

foto: Shutterstock, zdroj: Metro.co.uk