I malé předměty mohou mít velký dopad na životní prostředí. A kartáčky na zuby jsou klasickým příkladem. Jen v USA se jich ročně vyhodí více než 850 milionů a následně vytvoří asi 23 000 tun odpadu, který není biologicky odbouratelný. Zůstává tedy v půdě, nebo končí v oceánech a dostává se do těl mořských živočichů. Naštěstí už dnes máme možnosti, jak tyto neekologické předměty vyměnit za jiné, k přírodě přátelštější.

Související…

Sedm tipů, jak zabrzdit plastovou lavinu
Milada Kadeřábková

„Nadupaný klacek,“ tak se také přezdívá nejstaršímu a zcela přírodnímu kartáčku na zuby na světě, který u nás v současnosti zažívá velký boom. A přezdívka je to opravdu příhodná, neboť se ve skutečnosti jedná o kořen stromu Salvadora perská, který roste v polopouštních oblastech od Pákistánu po Maroko.

Blahodárný klacek

K čištění zubů se využívá vlastně odnepaměti. Tam, kde strom roste, využívá jeho výhod denně odhadem 1,5 miliardy lidí v každém věku a dnes si můžeme jeho zdravotní výhody užívat i my. Maminky dávají dětem kartáček k televizi místo sladkostí a nemusí je každý den honit do koupelny, někdo přestal díky cucání kořene kouřit nebo si okusovat nehty. Reference na stránkách zmiňují, že jim kartáček pomohl se záněty v ústech a krvácením dásní.

Když výtažky z kořene spolknete, dezinfikují navíc celý trávicí systém.

Kartáček k nám pod názvem Siwak začal v roce 2014 dovážet Jiří Bartyzal a podle něj má v péči o zubní dutinu hodně co nabídnout. „Siwak obsahuje alespoň deset minerálních látek a vitaminů, které jsou prospěšné pro zdravý chrup a zdravá ústa. Díky němu tedy nebudete potřebovat zubní pastu a zuby si můžete čistit pohodlně kdekoli,“ říká Bartyzal o kartáčku, který je vlastně i žvýkačkou a ústní vodou.

Pravěký Tic Tac

Drť z kořenů Salvadory perské se díky svému složení přidává do klasických zubních past, ale například i do psích jídel. „Tyto látky dezinfikují, zbavují mikrobů a bakterií, posilují dásně a bělí zuby. Když výtažky z kořene spolknete, dezinfikují navíc celý trávicí systém,“ vyjmenovává Bartyzal největší výhody kartáčku, jehož účinky jsou prý podle zahraničních studií až dvacetkrát silnější než ústní vody. A pokud vás přírodní příchuť omrzí, můžete vyzkoušet například hřebíčkovou, mátovou či citronovou.

S partnery již pracujeme na vytvoření pouzdra z bioplastu, abychom mohli nabízet 100% přírodní kartáček.

Díky uzavíratelnému pouzdru udrží kartáček vlhkost po celé tři až čtyři týdny, co ho používáte. Je to jednoduché. Odkousnete horní vrstvu kůry asi jeden centimetr od užšího konce a následně už jen žvýkáte, dokud se z vláken nestane štěteček. Nežvýkejte moc silně, abyste vlákna nezlámali. Pak můžete začít čistit, přičemž další vrstvu odřezáváte podle potřeby každých pár dní.

Kartáček má podle výrobců řadu výhod. A navíc neskončí jako ten plastový v mořích

Co se pouzdra týká, máte ho samozřejmě napořád a dokupujete jen dřevěné náplně. Pouzdro na kartáček je sice zatím z plastu, ale na rozdíl od skleněného pouzdra není nebezpečné a můžete ho mít v kapse nebo kabelce stejně jako bonbóny. „S partnery již pracujeme na vytvoření pouzdra z bioplastu, abychom mohli nabízet 100% přírodní kartáček. To je důvod, proč jsme otevřeli projekt pro investory. Tím se může stát každý, kdo zakoupí investiční minibond na našich stránkách,“ dodává Bartyzal.

Lucie i Ben

Používání přírodního kartáčku opakovaně doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Přestože jsou někteří zubaři a dentisté ke staro-novému kartáčku pořád trochu skeptičtí, je o něj stále větší zájem, a dokonce si ho oblíbily i některé celebrity. Jednou z hlavních VIP fanynek je například Lucie Bílá. A Ben Cristovao ho prý dostal od přátel k Vánocům.

Pokud chcete účinky přírodního kartáčku vyzkoušet na vlastní zuby a zároveň odlehčit přírodě od zbytečných plastů, najdete Siwak na e-shopu, ale i v mnoha bioobchodech a lékárnách po celé republice.

foto: Siwak, zdroj: Siwak