Návrat k dřevěným letadlům? Nejde o návrat v čase, ale naopak o pokrok. Inženýři z Marylandské univerzity našli unikátní způsob, jak přírodnímu dřevu vdechnout nebývalé vlastnosti. Nově vzniklá přírodní látka je stejně silná, odolná a tvrdá jako ocel, avšak až šestkrát lehčí, a dokonce i ohebná a snadno tvarovatelná.

„Tento nový způsob zacházení se dřevem jej činí dvanáctkrát silnějším a desetkrát tvrdším. Upravené přírodní dřevo je tak odolné a silné, že může konkurovat oceli, a dokonce i slitině titanu. Srovnatelné je také s uhlíkovými vlákny, avšak proces jeho výroby je mnohem méně nákladný,“ popisuje výsledky své práce vědecký pracovník univerzity Liangbing Hu.

Související…

Hempcrete: Stavíme dům z konopného betonu
Lukáš Hurt

Jeho vědeckému týmu se podařilo maximálně dřevo zhutnit. Stačilo k tomu snížit koncentraci ligninu, jedné ze základních stavebních složek dřeva. Lignin působí jako pojítko mezi buňkami dřeva složenými z celulózy, a do velké míry tak ovlivňuje mechanické vlastnosti materiálu.

Neprůstřelný materiál

Nešlo ale o jednoduchou "operaci". Přílišné, nebo naopak nedostatečné odstranění ligninu může mít totiž přesně opačný výsledek, a to zvýšenou lámavost dřeva. Opakovaným testováním však odhalili dokonalou míru ligninu, díky čemuž je superdřevo nejen mimořádně tvrdé a odolné, ale i lehké, mírně ohebné, snadno tvarovatelné, a dokonce i neprůstřelné.

Takové stíhačky ze dřeva by mohly být zajímavé. Už jen díky tomu, že by je těžko zachytávaly radary.

„Dřevo se tak opět stává materiálem budoucnosti a otevírá zcela novou cestu pro návrhy lehkých a vysoce výkonných konstrukčních systémů s obrovským potenciálem a širokou škálou možností užití tam, kde je požadována nadstandardní pevnost, velká houževnatost a vynikající balistický odpor,“ vyzdvihuje nový materiál spoluautor studie, profesor Huajian Gao z Brownovy univerzity. „Tato metoda je navíc poměrně snadno realizovatelná a je vhodná pro různé druhy dřeva.“

V tomto ohledu se výrobci materiálu shodují na tom, že s ohledem na životní prostředí chtějí využívat zejména rychle rostoucí a měkké dřevo, například z borovice či balsy, které by v mnoha oblastech mohlo nahradit pomalu rostoucí dřevo, a zabránit tak odlesňování. 

Auta i letadla

Vzhledem k hojnosti dřeva a nízkým nákladům výrobního procesu mají inženýři se svým výtvorem velké plány. Chtějí materiál využít nejen v oblasti nábytkářství a stavebnictví, ale například i v automobilovém a leteckém průmyslu, či dokonce ve vojenství. Takové stíhačky ze dřeva by mohly být zajímavé. Už jen díky tomu, že by je těžko zachytávaly radary.

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceDaily