Rádi si dopřávají, potrpí si na seberealizaci, kvalitní osobní život. Zároveň se stále více zajímají o to, co je čeká v budoucnosti. Nevěří, že se o ně stát postará, a tak hledají řešení, jak se zabezpečit. Řeč je o mileniálech, tedy lidech ve věku mezi 18 až 34 lety.

Do roku 2020 budou mileniálové tvořit největší část produktivní populace. Jak se dívají na investice, úvěry a bankovnictví? V únoru zveřejnil server Visual Capitalist výsledky průzkumu, kde mladí odpovídají na téma financí.

Související…

Finanční gramotnost Čechů je stále žalostná
Lucie Telievová, Zonky.cz

Dvě třetiny amerických mileniálů podle něj o své příznivé finanční budoucnosti nepochybují. Skoro 90 % si věří i ohledně investic, přitom ale bezmála tři čtvrtiny z nich drží své úspory v hotovosti nebo na bankovním účtu. Víc než polovina navíc nevěří bankovním trhům a skoro polovina je přesvědčená o tom, že investování je příliš riskantní.

Březnový průzkum společnosti STEM/MARK ukázal, že o investici do měn, jako jsou bitcoin, litecoin, ethereum a další, přemýšlí až 10 procent Čechů.

Zajímavý průzkum na téma financí probíhal i v Česku, kde podle výsledků Broker Consulting očekává zlepšení své finanční situace přes 60 % lidí ve věku 18 až 26 let. Pomoci si chtějí spořením nebo investováním. Doba, kdy ekonomika roste, nezaměstnanost je nízká a kupní síla obyvatel vysoká, je ideální pro spoření. Dalším krokem jsou právě investice, které úspory ještě rozmnoží.

Příležitosti 21. století

Investičních možností se nabízí hned několik. V poslední době se nejvíce mluvilo o kryptoměnách, o které projevili zájem právě mladí Češi do 29 let. Březnový průzkum společnosti STEM/MARK ukázal, že o investici do měn, jako jsou bitcoin, litecoin, ethereum a další, přemýšlí až 10 procent Čechů. Zhruba 13 procent dotázaných si ji ale rozmyslelo, především kvůli rizikovosti.

„Lidé, kteří neradi riskují a chtějí si investováním zajistit spíše stálý výnos, by se rozhodně neměli pouštět do experimentování s investičními nástroji, které z dlouhodobého hlediska ukazují nestabilitu,“ varuje před zmiňovanými kryptoměnami finanční ředitel Zonky Jiří Humhal.

Člověk v důchodu také může dál pracovat, pokud má sílu a baví ho to. Třeba jen tři dny v týdnu. Na zbytek má našetřeno.

Na oblibě v posledních letech velmi získává takzvaný peer-to-peer lending (P2P). Tedy půjčování peněz od lidí lidem. Vzhledem k tomu, že lidé mohou začít investovat už od pár stovek, odpadá nutnost velkého počátečního kapitálu, který je třeba u většiny jiných investic.

Obavy z důchodu

Důchodová reforma je stále v nedohlednu. A tak mileniálové – a nejen ti čeští – silně vnímají zodpovědnost za svou finanční budoucnost. Chtějí ji brát do vlastních rukou, aby v důchodu měli z čeho žít. V tom, že by dostávali slušnou pravidelnou penzi, prostě státu příliš nevěří. 

Potom bude lepší vnímat odchod do důchodu spíše jako jistou formu finanční nezávislosti. Vaše výdaje vám totiž pokryjí výnosy z investic, na kterých jste začali pracovat už v mládí. Člověk v důchodu také může dál pracovat, pokud má sílu a baví ho to. Třeba jen tři dny v týdnu. Na zbytek má našetřeno.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky.cz