Západní Evropané si přeposílají v těchto dnech neobvykle dlouhý tweet. Bez ohledu na jeho délku ho čtou od začátku do konce a jsou oprávněně šokováni. V dlouhém vzkazu popisuje výkonný ředitel Českého centra pro investigativní žurnalistiku, jak v pondělí slovenská Národní kriminální agentura pod hrozbou zabavila telefon Pavly Holcové, která předtím pomáhala policii vyšetřit vraždu slovenského kolegy Jána Kuciaka.

 

Slovenská police tentokrát zjevně neměla zájem o informace týkající se zavražděného kolegy, ale o interní fungování investigativní organizace.

Pod záminkou, že jde jen o přátelské setkání, příslušníci agentury vylákali Pavlu k další schůzce. Jejich otázky se ale netýkaly případu zavražděného novináře. Policisté v průběhu tohoto setkání řekli, že Pavla byla „vždycky proti systému“. Slovenská police zjevně tentokrát neměla zájem o informace týkající se zavražděného kolegy, ale o interní fungování investigativní organizace a o cíle těch, kteří se snaží objevit pravdu ohledně vraždy mladého slovenského kolegy.

Když Pavla Holcová odmítla zodpovědět otázky irelevantní z pohledu Janovy vraždy, slovenští policisté si vyžádali její telefon a pohrozili jí pokutou 1650 euro, pokud nebude spolupracovat. Dobrovolně jim ukázala několik vzkazů od Jana a nabídla přeposlat všechny, které si s Kuciakem vyměnila. Policisté prohlásili, že ty je nezajímají, že chtějí úplně všechny vzkazy, které napsala poté, co došlo k vraždě. Do místnosti v tu chvíli vstoupili tři důstojníci s mobilní výzkumnou jednotkou (mobile forensic unit) a pokusili se přehrát veškeré údaje na jejím mobilu.

  

Takové chování je normou v Putinově Rusku, je ale šokující v zemi, která patří do Evropské unie.

Když se jim to nepovedlo, dotlačili Pavlu, aby jim telefon vydala. Nebyly v něm žádné další informace k vyšetřování vraždy novináře, které by Holcová policii předtím už sama nenabídla. Slovenská policie tímto nevyšetřuje vraždu, vyšetřuje novináře. Takové chování je normou v Putinově Rusku, je ale šokující v zemi, která patří do Evropské unie. Slovenská policie se chová nepřístojně, nepřípustně k české novinářce. Chování slovenských policistů není jenom skandální. Způsobilo šok, protože s nesnesitelnou lehkostí posouvá hranice demokratické Evropy zpátky na Západ.

Zde vyjádření Pavly Holcové ke slovenskému výslechu a odebrání telefonu.

foto: Tomáš Železný