Ada Lovelaceová, Alan Turing, Hedy Lamarrová a další hvězdy, které mohou za to, že dnes existují úžasné technologie. Seznamte se s jejich jmény a zjistěte, co přinesly světu.

Ada Lovelaceová někdy po roce 1840 napsala první počítačový program, vlastně algoritmus pro počítací stroj. Alan Turing je hrdinou druhé světové války, i když nikde nebojoval. Byl kryptoanalytikem, lámal nacistické kódy a po válce tento britský génius stavěl základy počítačové vědy. Hedy Lamarrovou znají i filmoví fandové, tato předválečná hvězda Hollywoodu přišla s konceptem FHSS (přeskakování mezi frekvencemi), z něhož později vyšly Bluetooth a WiFi.

Související…

Metro, vlak, letadlo. Teď můžete číst Flowee i bez internetu
Daniel Dočekal

Grace Hopperová byla vysoce postavenou příslušnicí amerického námořnictva a nadaná vědkyně. Koncipovala programovací jazyky a stála u vzniku jazyka COBOL, podobného angličtině. Ken Thompson přinesl světu operační systém Unix, na kterém pracoval i Brian Kernigan. Niklaus Wirth vymyslel několik klíčových programovacích jazyků. Adele Goldbergová inspirovala Steva Jobse v tom, jak by měl vypadat použitelný osobní počítač a desktopové prostředí, Steve Wozniak pro Jobse zase postavil vlastníma rukama první počítač Macintosh v roce 1976.

V seznamu nechybí ani Mark Zuckerberg, nyní nenáviděný tvůrce Facebooku a asi nejvlivnější programátor současnosti.

Donald Knuth je pionýrem moderního programování, který zjednodušil a zpřístupnil masám. Radia Perlmanová je žena, která vynalezla protokol STP a umožnila fungování sítí, James Gosling dal světu jazyk Java. Bjarne Stroupstrup je otcem dodnes velmi rozšířeného programovacího jazyka C++, Richard Stallman je aktivistou za volný software.

Guido van Rossum je autorem programovacího jazyka Python, Anders Hejlsberg má na svědomí J++ a Typescript. Denis Ritchie kromě práce na Unixu dal světu programovací jazyk C. Lunus Torvalds stojí za Linuxem, volně dostupným operačním systémem. A v seznamu nechybí ani Mark Zuckerberg, nyní nenáviděný tvůrce Facebooku a asi nejvlivnější programátor současnosti.

foto: Profimedia, zdroj: Interesting Engineering