„Budoucí vysokoškoláci získají mnohatisícová stipendia, která budou financována z peněz, jež stát získává výběrem daní z legálního konopí.“ Tak by mohly vypadat novinové titulky i u nás, kdyby Česká republika legalizovala a regulovala trh s konopím podobně jako například Kalifornie, Colorado, Uruguay nebo v dohledné době Kanada.

Zatím se onen „titulek“ týká čerstvých maturantů z okresu Pueblo v americkém státě Colorado, kde je možné již od roku 2014 prodávat i kupovat konopí nejen pro léčebné, ale i rekreační využití. Představitelé tohoto okresu totiž nedávno oznámili, že v akademickém roce 2019/2020 plánují místním studentům udělit na 600 stipendií a rozdělit jim tak kolem 700 000 dolarů (tedy přibližně kolem 1,7 miliardy korun).

Související…

Hempcrete: Stavíme dům z konopného betonu
Lukáš Hurt

Stipendia spravuje nadace, jež má k dispozici zhruba deset procent z celkové částky vybrané ze spotřební daně uvalené na konopí. Ta se v okrese Pueblo vybírá z prvního (velkoobchodního i maloobchodního) prodeje této byliny vypěstované na území okresu. Daň je účtovaná pěstitelům konopí, a to pouze jednou, když své zboží poprvé prodají nebo přepraví maloobchodníkovi či zpracovateli.

Zájemci o stipendium musejí splňovat pouze dvě podmínky: absolvovat jakoukoli střední školu v okrese Pueblo a ucházet se o studium buď na státní Coloradské univerzitě, nebo na Pueblo Community College. Prostředky budou určeny také stávajícím studentům, a to k obnově stipendií, jež jim byla udělena v posledních dvou letech.

V případě, kdy má někdo s konopím a jeho užíváním problémy, mu nehrozí postihy a vězení, ale naopak se mu dostane odborné zdravotnické pomoci.

Obnos je zaslán nejprve do příslušné vysoké školy a odtud putuje na studentský účet. Student jej nikdy nedostává přímo. Na začátku každého semestru se u každého studenta ověřuje, zda je ke studiu skutečně zapsán, teprve poté může dojít k uvolnění finančních prostředků.

Nejen studia

Z „konopných daní“ se nefinancují pouze studia, ale významná část ze stovek milionů dolarů, které Colorado a další státy s regulovaným a legálním trhem s konopím každoročně vyberou, putuje na další společensky prospěšné projekty. Jak ukazují oficiální statistiky z posledních let, vlády tyto zelené peníze využívají především na výstavbu nových škol a opravy silnic a chodníků.

Nemalá část těchto prostředků směřuje též do preventivních protidrogových programů, jejichž cílem je realisticky a bez zbytečného strašení informovat především mladé lidi o rizicích užívání konopí a dalších legálních i nelegálních drog. Legalizace konopí tak nepřímo přispívá k tomu, že spotřeba konopí mezi mládeží nestoupá, spíše naopak, jak ukazují nejnovější statistiky ze Spojených států.  

Sympatické aktivity lze pozorovat i ze strany samotných výrobců a prodejců legálního konopí, z nichž řada (například v Kalifornii) věnuje pravidelně část ze zisků na podporu lidí bez domova. A v neposlední řadě platí, že v případě, kdy má někdo s konopím a jeho užíváním problémy, mu nehrozí postihy a vězení, ale naopak se mu dostane odborné zdravotnické pomoci, která je také částečně financována z konopných daní. Pokud někde existuje „prohibice“ a předstírá se, že problém neexistuje, tak se ani problém neřeší.

foto: Profimedia