Od roku 1840, kdy deník Boston Post poslal stovky řádných občanů města do studeného deštivého dne, aby se šli podívat na právě objevený pirátský poklad v městském parku, se média po celém světě každý rok pokoušejí o totéž. Ale o co vlastně? Vymyslet zprávu, která je dostatečně věrohodná na to, aby se lidé nechali napálit, ale přitom tak neuvěřitelná a bizarní, aby se vtipálci mohli s tou pravou škodolibostí křenit na celé kolo a křičet: „Apríl!“ Jenže v situaci, ve které se u nás a vlastně i v celém světě nacházíme, může mít aprílový žert ne-li trapnou, tak ne zrovna převeselou příchuť. Takže opatrně... My se proto raději pouštíme do historie.

1957: Špagetovník

Kameraman BBC Charles De Jaeger odjel točit reportáž do švýcarského údolí Po. Přesvědčil obyvatele jedné vesničky, aby pokryli okolní stromy špagetami, a potom je začali „sklízet“. Prvního dubna statisíce Britů sledovaly sklizeň ve zpravodajství a moderátor k tomu předčítal: „Mnozí z vás jste jistě slyšeli o špagetových plantážích v údolí Po. Letos tu mají opravdové žně. Může za to mírná zima a také fakt, že se zemědělcům podařilo vyhubit mandelinku špagetovou.“

Umístěte výhonek špagety do plechovky s rajčatovým protlakem a doufejte v příznivé klima.

Účinek překonal očekávání. V Británii ještě dozníval přídělový systém a desítky lidí si přály zjistit, jak si opatřit strom špagetovník. Autoři reportáže pro ně měli dobrou radu: Umístěte výhonek špagety do plechovky s rajčatovým protlakem a doufejte v příznivé klima.

1962: Jak udělat z černobílé televize barevnou

Švédská státní televize prozradila recept, jak z černobílých televizorů udělat barevné. Stačilo přetáhnout nylonovou punčochu přes obrazovku. Za okamžik zdobily švédské televizory stovky punčoch.

Barevku? V roce 1962 stačilo natáhnout silonku přes černobílou obrazovku


1976: Dočasný výpadek gravitace

Britský astronom Patrick Moore (popularizátor vědy, takový anglický  Grygar) s nadšeným výrazem popisoval „unikátní astronomický jev“, k němuž dojde přesně v 9 hodin a 47 minut. Pluto bude zastíněno Jupiterem, díky čemuž dojde ke „gravitačnímu vyrovnání“.

Na Zemi se to projeví tak, že se na několik okamžiků sníží gravitace. Kdo v 9.47 vyskočí nad zem, zažije „zvláštní plovoucí pocit“. Stovky, možná tisíce lidí skákaly do vzduchu a mnozí potom nadšeně telefonovali, jak se jim skvěle ve stavu bez tíže plavalo. Jedna žena tvrdila, že se ona i její přátelé vznesli z křesel a kroužili kolem pokoje.

1995: Ledovrt horkohlavý

Vědecký magazín Discover v dubnovém čísle roku 1995 uveřejnil „objev“ nového živočicha vybaveného dvěma kly. Žije v Antarktidě a cévní zakončení na hlavě mu umožňují „tavit“ led přímo pod sebou, aby se dostal ke kořisti v moři. Zájem získat živočicha okamžitě projevilo několik zoologických zahrad.

2007: Mumifikovaná víla 

Sochař a iluzionista Dan Baines v roce 2007 úspěšně prodával v internetové aukci mumifikované tělo víly, které prý nalezl neznámý chodec venčící psa v Derbyshire na severu Anglie. Přes server eBay dostal 40 nabídek, nakonec své dílo prodal sběrateli v USA za 280 liber. 

2010: Hotelikoptéra

Video zobrazující původně sovětský vrtulník přestavěný na „hotel“ se objevilo na internetu na počátku dekády. S hosty na palubě měl hotel s vrtulí vzlétnout koncem června z New Yorku a o měsíc a půl později přistát v Británii. 

Vtipálek Patrick Brazeau 1. dubna skutečně skončil s politikou. Vedle něj Justin Trudeau, ano, nynější kanadský premiér

2013: Aprílový neapríl

Prvního dubna oznámil nejmladší člen kanadského Senátu Patrick Brazeau na svém twitteru, že odstupuje z funkce. Známý playboy, uživatel kokainu a sexuální predátor tím vzbudil vlnu veselí, trvalo do 2. dubna, než si političtí komentátoři uvědomili, že své odstoupení myslel vážně.

2014: Falešný Bieber

Napálit lze i tisíce lidí najednou. Na pultech řetězců Wal-Mart, Best Buy a Target se v roce 2014 objevilo napjatě očekávané album Justina Biebera v obalu s nápisem Believe.

Vypadalo podobně jako avizovaná deska a bylo to navíc o pár týdnů dříve. Jen uvnitř se neskrýval popový poklad od kanadského metrosexuála, nýbrž kompilace písní od elektronického umělce Paze.

2014: Drahý špás mladé dívčiny

Pohledná šestnáctiletá studentka z Austrálie Kudra Falla-Rickettsová se nechala vyfotografovat s oficiálním oznámením, že nenáviděná těžařská společnost Metgasco se konečně stahuje z Nového Jižního Walesu. V napjaté atmosféře kolem těžby plynu byla její zpráva vzata vážně a vedení Metgasco ji zažalovalo o 765 tisíc dolarů, které žádalo jako náhradu škody po poklesu akcií firmy.

Messi, kde si? Přestup do Realu za 500 mega nebyl reálný

2016: Messi přechází do Madridu

Před několika lety přinesl specializovaný server Goal.com informaci o tom, že Lionel Messi, křídelní útočník FC Barcelona, podepsal smlouvu s Real Madridem za 500 milionů eur. Pod zprávou, kterou vzala většina čtenářů vážně, byl podepsán autor Lirpa Loof (pozpátku Fool April).

Související…

Aprílové žertíky už se u nás zabydlely. Ale odkud se vzaly?
Luboš Heger

foto: Wikimedia, Profimedia, zdroj: AllThatsInteresting