Je červen roku 1993. 18letá dívka sedí u luxusního bazénu nedaleko Los Angeles. Její tvář zčásti zakrývá zdravotní páska, která se z obou stran táhne od obočí přes nos až k hornímu rtu. Dívka se jmenuje Lindsey. „Po plastice nosu jsem toužila už od svých dvanácti,“ svěřuje se. Většina jejích kamarádek ze střední už plastiku podstoupila – ať už se jednalo o zvětšení či zmenšení prsou, liposukci nebo úpravu obličeje. A teď si svůj dlouholetý sen splnila i ona. Je tři dny po operaci opravdu šťastná? Těžko říct.

Fotografka a filmařka Lauren Greenfieldová, která tuto scénu zachytila ve svém novém filmu, strávila 25 let tím, že pečlivě dokumentovala bezuzdnou honbu za materiálnem a dokonalostí v západním světě. Její kniha fotografií s názvem Generace bohatství (Generation Wealth) a stejnojmenný film ukazují životy širokého spektra lidí od manažerů přes matky samoživitelky až po prostitutky a finalistky dětské soutěže krásy, které Greenfieldová opakovaně navštěvuje a demonstruje tragický vliv bohatství na jejich osobnost i životy.

Věční hledači štěstí

A tak skrz kameru mají diváci možnost poznat například Cathy Grantovou, jejíž posedlost vzhledem a plastickými úpravami negativně ovlivnila i její dceru, která má už odmala problémy se sebepřijetím, nebo ženu jménem Suzanne, investorku do hedgeových fondů, která nejdříve utrácela veškeré úspory za závratně drahé kosmetické přípravky, a poté svou pozornost obrátila ke koupi dítěte od náhradnice.

Tahle naše nekonečná touha po „něčem“ plyne z traumatu, díry, kterou se snažíme vyplnit například tím, že budeme slavní či dokonale krásní.

V jedné scéně v Beverly Hills jiná žena se zaujetím hovoří o svém uspokojení, které jí přineslo pořízení luxusní kabelky, aby si pak položila otázku, která nevyhnutelně následuje: „Ale co teď?“ A mezitím se německý podnikatel Florian Homm, obklopen svým vězením z designových věcí, emocionálně hroutí při vzpomínce, co všechno musel obětovat pro své špinavé miliony, aby si jen chvilku nato zapálil další předražený doutník a popsal finanční důvody, kvůli nimž současná konzumní společnost není udržitelná.

Bludný kruh

Greenfieldová už od začátku dokumentovala i bohaté americké teenagery, včetně Kim Kardashianové a Kate Hudsonové. Poté, co se k těmto dětem povrchního světa luxusu po letech vrátila, zjistila, že si svou posedlost bohatstvím většina z nich udržela až do dospělosti a konzum se stal jediným a nikdy ne zcela naplněným cílem jejich života.

„Myslím, že tahle naše nekonečná touha po ‚něčem‘ plyne z traumatu, díry, kterou se snažíme vyplnit například tím, že budeme slavní či dokonale krásní. Jenže tyto věci nás doopravdy nemohou uzdravit, takže chceme stále víc a víc,“ popisuje Greenfieldová jádro problému, který přirovnává k typickým závislostem. A není to žádný div, vždyť ona posedlost se jim opravdu velmi podobá. Vytváří stejný pocit prázdnoty a je stejně neukojitelná, frustrující a neustále se stupňující.

Související…

Mladí jsou posedlí perfekcionismem. Proto jim hrozí psychické poruchy
Monika Kovačková

foto: Generation Wealth, zdroj: The Guardian