Český lev byl k uzoufání nudný a přesto mu Flowee tleská! Proč? Dokazuje, že Češi jsou dobrý, jsou nad věcí a patří k západní části Evropy. Nízká sledovanost filmů, plýtvání financemi na příliš mnoho průměrných filmů – to jsou prkotiny, které se dají změnit.

Nedá se změnit jádro. A jádro českého pudla (lev z něj teprve musí vyrůst) je dobré. Bez ohledu na pár zapšklých (užhorodského věstníku hodných) reptání, organizátoři Lva vybrali i na podruhé Slovenku, která si umí z českých umělců elegantně utahovat. Navíc je slušný člověk: svůj moderátorský humor si brousí o velká ega a plaché tvůrce chrání kamarádskou vstřícností.

Dovedete si představit, že by Slováci nechali Češku, aby uváděla jednu z nejprestižnějších událostí jejich kulturního života?

Dovedete si představit, že by Slováci nechali Češku, aby uváděla jednu z nejprestižnějších událostí jejich kulturního života? Poláci by ji nenechali, ani kdyby mluvila skvostnou polštinou a byla zabalená do jejich vlajky… Podobné rozhodnutí se nedá udělat bez dostatečného (nadnárodního) nadhledu a bez moderního evropského sebevědomí. Víme, kdo jsme, a nepotřebujeme si to jako v post dobách národního obrození dokazovat malichernými berličkami.

Adéla Banášová – Vinczeová má vtip, má osobnost, ovládá sál a improvizaci: může bravurně moderovat kdekoliv v západní Evropě. Takže i v Praze!

foto: Profimedia