Starého psa novým trikům nenaučíš. To je jedna z nejoblíbenějších anglických průpovídek. Ukazuje se, že není pravdivá. Naopak, chcete-li, aby pes zůstal mentálně agilní, přehrávejte mu videohry.

Američané nedávno přišli na to, že když starší lidi zapojili do speciálně koncipovaných počítačových her, pravděpodobnost demence se u nich snížila skoro o třetinu. Něco podobného se teď potvrzuje i u psů.

Počítačové hry – pes je hraje čumákem – fungují podobně jako trénink u štěňat. V tomto případě nestimuluje psa povely trenér, ale počítač. Na obrazovce se objeví obrázek, a když se ho pes dotkne, otevře se krmítko s odměnou. V druhé hře musí dát čumák na hýbající se obrázek. A ve třetí musí rozeznat rozdíl mezi tím, co je správné a co je špatné. Některým psům to chvíli trvá, ti nejchytřejší program zvládnou už napočtvrté.

Psi (podobně jako my ostatní) si na obrazovku tak zvyknou, že pokračují ve hře i po té, kdy už nedostávají žádnou odměnu. Pozitivní pocit je podobný tomu, který mají starší lidé, když se zase po dlouhé době učí novým věcem. Podobná regulérní cvičení pomáhají bojovat s apatií, zvyšují motivaci a chuť zapojit se. Mozek se může učit v každém věku. A nejen ten psí.

Když mi bylo třiatřicet let, v porodnici mi ke jménu dali červené razítko s velkým G jako zkratku pro „matka geriatrička“. Teď mám šéfa, který má u mého jména mentální červené G (viděl mě zmatkovat u počítače). Pokud vás někdo „géčkuje“ jenom proto, že vám bylo padesát, tweetněte mu elegantně  tento článek.

foto: Profimedia