Ke konstrukci zařízení, které umožní čtení našich myšlenek, jsme zase o kousek blíž. Vědci z D'Or Institute for Research and Education sestrojili unikátní stroj využívající magnetickou rezonanci, který dokáže s velkou přesností určit, jakou konkrétní skladbu jsme právě slyšeli, a doznívá nám v hlavě. Přístroj pomůže psychicky nemocným, ale i hudebníkům.

Tato technika může sloužit jako rekonstrukce sluchové představivosti i vnitřní řeči, čímž pomůže zejména pacientům s takzvaným syndromem uzamčení, tedy těm, kteří nejsou schopni verbálně komunikovat. Zajímavý přínos má však i pro hudebníky při jejich tvorbě.

Hudební výchova pro počítače

Studie, která byla publikována v Scientific Reports, se účastnilo šest dobrovolníků. Každý z nich si poslechl 40 hudebních úryvků různých žánrů – zahrnuta byla klasická hudba, rock, pop, jazz a další. Každá píseň zanechala v mozku uživatelů neuronový otisk, který byl zachycen přístrojem s magnetickou rezonancí. Na základě těchto otisků se počítač učil identifikovat mozkové vzory vyvolané hudebním dílem, a to na základě jeho rysů, jako je tonalita, dynamika, rytmus či tón.

Poté, co do počítače byly uloženy tyto informace, vědci předpokládali, že stroj bude schopen jít i opačnou cestou, tedy že na základě dekódování mozkové aktivity určí, jaké skladby účastníci poslouchali. V tomto ohledu podal počítač skvělý výkon. Při výběru ze dvou možností, jedné správné a jedné špatné, byl úspěšný v 85 % případů. Při složitějším testu, kdy měl počítač na výběr pouze jednu správnou z deseti možností, dosáhla jeho úspěšnost 74 %. To jsou mimořádně skvělé výsledky ve srovnání s podobně orientovanými předchozími studiemi.

Vyslyšení nevyjádřených přání a potřeb

Tento výzkum podle jeho vedoucího autora Sebastiana Hoefleho poskytuje zajímavé alternativy k pochopení fungování lidského mozku a odhaluje další efektivní možnosti interakce lidské a umělé inteligence. Jelikož testovaný přístroj vytváří možnosti komunikace bez ohledu na jakýkoli druh písemného nebo mluveného jazyka, zdá se být velmi slibným prostředkem, jak v budoucnu zvýšit kvalitu života pacientů trpících syndromem uzamčení.

Ti jsou v důsledku vážné poruchy mozku kompletně paralyzováni a nemohou ovládat příčně pruhované svalstvo. Tento přístroj by tak mohl doslova číst jejich myšlenky, což by rapidně zlepšilo jejich komunikaci s okolím, která dosud probíhá pouze prostřednictvím pohybů očních víček.

Čtěte také:

Na světě je první sólové album, které složil robot. Chcete ho slyšet?
I neslyšící slyší hudbu, jenže trochu jinak
Jste empatizátor nebo systemizátor? Podle Greenberga záleží na tom, co vám hraje do uší

Skladby složené na míru mozku

Přístroj k dekódování mozkových funkcí nabídne zajímavé možnosti využití také v oblasti umění, kde jej ocení zejména hudebníci a skladatelé. „Stroje budou schopny přeložit naše hudební myšlenky do písní,“ vysvětluje Hoefle, podle kterého by umělcům v budoucnu už nikdy neunikla žádná melodie, která se jim jen mihla hlavou.

Využití přístroje navíc přinese odpovědi na dosud nezodpovězené otázky typu: „Proč někteří lidé milují tuto píseň a jiní ne“ nebo „Jaký styl hudby bude upřednostňovat tento mozek“, což dovolí umělcům, aby se efektivněji zaměřili na své cílové skupiny.

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceDaily