Jsou vám odporná papundeklová, staniolová, polystyrénová a kdovíjaká srdíčka, na která se už týdny práší v každé výloze? Univerzita of Dandee ve Skotsku nabízí zajímavou alternativu komerčním oslavám bezútěšně komercializovaného svátku. V hotelu Malmaison se můžete přímo 14. února účastnit pitvy skutečného srdce.

Pitevní laborantka z Anatomického centra Claire Cunninghamová před zraky zájemců rozcupuje srdce jehněte a býka, aby demonstrovala jejich funkci a ukázala, jak o vzácný orgán nejlépe pečovat.

Claire vysvětluje: „Jak se blíží svátek Valentýna, image srdce je všude kolem nás, ale kolik toho lidé vůbec vlastně vědí o skutečném srdci, které nás udržuje naživu? Chceme letos nabídnout lidem něco nezvyklého. Zveme veřejnost, všechny lidi, aby přišli a viděli, kudy krev vstupuje do srdce, aby chápali, jak bije a jak a proč najednou může přestat.“

Ti, co nevydrží pozorovat skalpel, jak projíždí nejslavnějším svalem, budou mít možnost utéct – bleskově se vzdálit k vlastnímu prostřenému stolu (s tepelně zpracovanými orgány a svaly). Skotská pitevna vřele zve děti a mladé lidi, ale jenom v doprovodu dospělých. Je to jen první z dalších akcí, chystá se totiž celonárodní vzdělávací série zvaná „noční pitvy“. 

Trochu morbidní? Možná pro normální lidi, ale ne pro zavilé čtenáře Sherlocka Holmese a Poirota…

foto: Supplied