Malé církve lokálního charakteru, jejichž členové uctívají rostlinné božstvo a chtějí být považováni za legitimní věřící. S takovýmto typem institucí se teď čím dál častěji setkávají lidé nejen v Kalifornii nebo Coloradu, kde bylo v posledních letech legalizováno konopí. Konopné církve se ale začínají objevovat třeba i v České republice.

Pro maloobchodní prodejce konopí, jejichž podnikání je orientované pouze na zisk, znamenají nové soupeře na trhu. A s ohledem na fakt, že církve jsou osvobozeny od daně z příjmů, jde o soupeře s konkurenční výhodou.

Šíření jména božího

Podle zdravotnické zpravodajské služby California Healthline se církve, které ve svých bohoslužbách propagují užívání konopí, objevují především ve městech Oakland, Roseville a Modesto a dále v okresech jako San Diego nebo Los Angeles. Tentýž zdroj uvádí, že policie sice činnost několika těchto církví zastavila, většina z nich však nadále otevřeně funguje a šíří víru v božstvo jménem konopí.

Řídí je konopní nadšenci, jejichž úkolem je vyhledat mezery v zákoně a zasadit do nich tuto novou „instituci“. Najdou se ovšem i tací, kdo pod rouškou církve prodávají ilegální konopí a samozřejmě se vyhýbají placení daní. S podobnými případy se v poslední době setkává například státní zástupce města San Jose a další ochránci zákona bojující proti nelegálnímu prodeji konopí mimo licencované prodejny.

Konopné církve vznikají i ve státech, kde stále platí prohibice. Světová média například před dvěma roky referovala o aktivistovi z americké Indiany, který využil díry v zákonech a legálně se mu podařilo registrovat „První církev konopnou“ v tomto velmi konzervativním státě. Tato církev existuje do dnešního dne, nicméně od veřejného a společného užívání konopí její členové raději upustili kvůli hrozbám ze strany představitelů zákona.

Zakladatel a "velký púba", tedy jakýsi představený První církve konopné, je Bill Levin

Čtěte také:
Od konopí k tvrdým drogám? Hloupost! Tyto 4 mýty stále ještě hýbou světem

Jak ovlivňuje konopí spánek? Je po něm hlubší a klidnější

WHO prozkoumá léčivou sílu konopí. Dočkáme se legalizace?

Konopí je vhodným materiálem na spodní prádlo i adeptem na biopalivo

Česká konopná stopa

Ano, dokonce i u nás máme konopnou církev, kterou založil asi nejznámější český konopný pacient a aktivista Dušan Dvořák. Většina z vás o tomto muži z Olomoucka, který kvůli konopí a jeho léčivým účinkům vedl snad více než deset soudních sporů se státem, možná někdy slyšela z médií (už šest let pravidelně informují o tom, jak na jeho farmu na podzim vtrhnou policisté a zničí a zabaví mu úrodu konopí na léčebné využití).

Zřejmě inspirován zprávami ze světa se i Dušan Dvořák v rámci svých aktivit rozhodl vyzkoušet, zda se mu nepodaří alespoň částečně prolomit konopnou prohibici „s pomocí boží“, a v roce 2016 požádal ministerstvo kultury o registraci „Konopné církve“. Její členové mají mít možnost svobodně pěstovat, přechovávat a užívat konopí a vzdělávat o této rostlině veřejnost, nicméně ministerstvo bez podrobnějšího vysvětlení žádost zamítlo.

Nebyl by to ale Dušan Dvořák, aby se nepokusil zvrátit osud a nežaloval ministerstvo u Městského soudu v Praze, který by měl v nejbližší době rozhodnout, zda se v České republice může registrovat a existovat konopná církev. Pokud soud Dvořákovi vyhoví (což se s největší pravděpodobností nestane), dost možná se v naší ateistické zemi staneme svědky hromadného návratu k víře.

foto: Facebook The First Church of Cannabis