Exeterská univerzita ve Velké Británii využila nedávného nárůstu zájmu o magii a okultismus a otevřela nový postgraduální studijní obor, který se bude věnovat otázce čarodějnictví a magie a jejich vlivu na společnost i vědu napříč historií.

Jsi čaroděj, Harry

Zprávu o přijetí do studia vám sice nepřinese sova, ale do nového jednoletého oboru už je nyní možné se přihlásit. První semestr má být zahájen v září 2024. Kurz bude vycházet z historie, literatury, náboženství, filozofie, sociologie, psychologie nebo archeologie a jeho cílem bude ukázat roli magie jak v západním, tak východním světě. Studenti budou mít možnost detailně zkoumat nevšední témata jako význam draků v západní literatuře a umění, legendu o králi Artušovi, zobrazování žen ve středověku či filozofii psychedelik.

Vedoucí kurzu profesorka Emily Seleveová zastává názor, že tímto krokem je možné zvrátit tendence moderní společnosti odvracet se od studia magie a okultismu, které je možné posledních několik desítek let pozorovat.

Zájem o magii roste

„Magie je jedním z nejvýznamnějších oborů, které se v současné době studují,“ uvádí Seloveová. Nedávný nárůst zájmu o magii a okultismus v akademickém prostředí i mimo něj leží v centru nejnaléhavějších otázek naší společnosti. Dekolonizace, zkoumání alternativních epistemologií, feminismus a antirasismus jsou jádrem tohoto programu.“

 Kromě kurzu čarodějnictví nabízejí britské univerzity i některé další poměrně zvláštní studijní obory. Na své si přijdou třeba fanoušci psilocybinu, LSD nebo MDMA.

„Mnoho lidí během svého života provádí různé rituály, ať už se jedná například o nošení amuletu pro štěstí, krájení jablek na Vánoce, nebo neholení se v den důležitého zápasu. Povrchní pohled na naši vlastní víru a víru lidí kolem nás nám ukazuje, že magie je součástí našeho každodenního života,“ říká Seloveová.

O kurz je dle slov profesorky velký zájem, přičemž univerzita měla obdržet už více než tisíc přihlášek ke studiu. Tato čísla potvrzují rostoucí zájem o folklór a čarodějnictví, který se projevil mimo jiné i během sčítání lidu ve Velké Británii v roce 2022. To ukázalo, že výrazně vzrostl počet lidí, kteří se považují za pohany. Šamanismus se zase stal nejrychleji rostoucím náboženstvím.

Další podivné obory

Kromě kurzu čarodějnictví nabízejí britské univerzity i některé další poměrně zvláštní studijní obory. Na své si přijdou třeba fanoušci psilocybinu, LSD nebo MDMA. Pro ty si Exeterská univerzita připravila studium v oboru psychedelik. Ten byl v Británii prvním svého druhu a vznikl i přes to, že v zemi zatím nebyla nikomu udělena licence k léčbě právě touto formou.

Jestliže pak kolem sebe zrovna máte nedostatek bohatých lidí a moc vás to trápí, Solent University pro vás má řešení. A tím není nic jiného než magisterské studium designu superjachet, jehož hlavní výhoda bezpochyby spočívá v tom, že studenti budou mít příležitost v rámci plnění úkolů na luxusních jachtách trávit přímo moře času.

A pokud drogy ani jachty nejsou váš šálek kávy, ale zajímá vás herní design, nebo máte menší god complex, možná vás zaujme možnost naučit se vytvářet zcela nové světy a jejich obyvatele. Na umělecké univerzitě v Leedsu totiž najdete magisterský obor zaměřený na budování světa s designem bytostí. Svoje znalosti budou moct absolventi navíc uplatnit nejen v oblasti herního designu, ale i ve filmovém průmyslu.

Související…

Do sauny v kulichu? Nebojte se být za blázna, zpříjemní vám to život
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: BBC