„Letošní jubilejní ročník Colours of Ostrava nabídne nejdražší program ve své historii. Podařilo se nám sestavit pestrý a vyvážený line-up, složený jak z největších světových hudebních jmen, která plní koncertní haly i stadiony, tak i z posluchačsky náročných projektů,“ říká na úvod ředitelka festivalu Zlata Holušová. „Mám radost, že se fórum Meltingpot zaměří na dlouhověkost, zdraví a výkonnost, což jsou aktuálně jedny z nejdiskutovanějších témat ve vědě i společnosti. Zároveň návštěvníci ve festivalovém areálu zažijí již od vstupu řadu novinek – výstavy, výzdobu nebo unikátní Cacao stage,“ dodává Zlata Holušová.

Hudba všech žánrů z 30 zemí celého světa

Na osmi hudebních scénách vystoupí téměř 70 zahraničních kapel a přes 40 domácích jmen. Na základě pečlivého dramaturgického výběru přijedou v létě do Ostravy kapely a hudebníci z 30 zemí ze všech koutů zeměkoule, v obrovské šíři žánrů – world music, rock, pop, elektronika, neoklasika, cumbia, punk, jazz, hip hop nebo soul. „Zaručujeme, že návštěvníci budou odcházet s pocitem, že zažili něco výjimečného a strhujícího,“ láká Zlata Holušová.

Konkrétně se můžete těšit například na OneRepublic, Macklemore, Ellie Goulding, Nialla Horana, Toma Grennana, nigerijskou superstar Burna Boy, závěrečnou party s Purple Disco Machine, kultovní indie-rockery Interpol, fenomenálního zpěváka Jacoba Collieru, legendu brazilské hudby Gilberta Gila, hvězdy elektronické hudby Purple Disco Machine, Kavinsky, ZHU, Danger, nekompromisní dvojici Sleaford Mods, ale i třeba Ewu Farnou, Bena Cristovao, Monkey Business, vypsanou fiXu a spoustu dalších…

„Mám radost, že se fórum Meltingpot zaměří na dlouhověkost, zdraví a výkonnost, což jsou aktuálně jedny z nejdiskutovanějších témat ve vědě i společnosti. Zároveň návštěvníci ve festivalovém areálu zažijí již od vstupu řadu novinek – výstavy, výzdobu nebo unikátní Cacao stage,“ říká Zlata Holušová.

Vůbec poprvé v České republice právě na Colours of Ostrava vystoupí s devatenáctičlennou sestavou hudebníků a tanečníků nigerijský zpěvák Burna Boy, globální velvyslanec africké hudby, držitel Grammy a mnoha nominací. V rámci rozlučkového turné Aquele Abraço Tour s dvanáctičlennou kapelou složenou ze členů své rodiny k nám také poprvé přijede jedna z největších a nejvlivnějších světových hudebních legend všech dob – brazilský hudebník Gilberto Gil. Letos osmdesátiletý písničkář, držitel devíti cen Grammy, nositel francouzského Řádu čestné legie, člen Brazilské literární akademie, autor desítek alb, ale i sociální aktivista, ochránce životního prostředí a politik, zahraje „the best of“ své bohaté hudební kariéry. Festival pak v sobotu zakončí velkou narozeninovou party německý producent, DJ a držitel letošní Grammy Purple Disco Machine.

Co by byl ale festival bez domácí hudby? Z České republiky se představí například Ewa Farna, Ben Cristovao, Monkey Business, Prago Union & Krotitelé Dechů, PSH Live band, ale i Lenka Dusilová, Vlasta Redl, vypsaná fiXa, Dunaj & Za vodou ansámbl, Zrní, Moimir Papalescu & The Nihilists a řada dalších.

Kromě dvou hlavních open-air scén Česká spořitelna stage a Liberty stage proběhnou koncerty také na ORLEN Drive stage s divokými, tanečními, odpichovými kapelami, na scéně Vítkovice Gong stage v multifunkční aule, která nabídne zklidněné, soustředěné a hluboké hudební zážitky, nebo na Full Moon stage, zaměřené na to nejaktuálnější ze současné alternativní zahraniční i domácí hudební scény. Na pobřeží azurových moří Střední Ameriky zavede návštěvníky nová Cacao stage s tanečními a pohybovými workshopy, intimními vystoupeními písničkářů a předními světovými DJs a hudebníky z žánru organic electronic.

Hlavním tématem Meltingpotu se letos stane longevity, health & biohacking. Jako hlavní hosté vystoupí Matthew Walker, přední světový odborník na spánek a autor světového bestselleru Proč spíme, dále Patrick McKeown, expert na dýchání, autor knihy The Oxygen Advantage a několika dalších bestsellerů, nebo Jamie Catto, zakládající člen kapely Faithless.

Divadlo, kultura a živý orloj

V rámci divadelního programu uvedou na Colours of Ostrava Městská divadla pražská muzikál Lazarus Davida Bowieho, ve kterém kromě starších hitů zazní i písně z alba Blackstar, vydaného krátce před zpěvákovou smrtí. V hlavní roli září Igor Orozovič. Divadelní zpracování skandální rozhlasové hry Koule v režii Davida Drábka v hlavní roli s Pavlou Tomicovou přiveze do Ostravy Klicperovo divadlo Hradec Králové. S nominacemi na Cenu Divadelních novin, Cenu Thálie či Cenu divadelní kritiky přijíždí do Ostravy taneční inscenace Ostrov! našeho předního souboru Burkicom. Improvizaci bez hranic předvedou soubory Cabaret Calembour a VOSTO5. Ridina Ahmedová uvede inspirativní představení o vztahu k vlastnímu tělu Sádlo. Španělský magický živý orloj Carilló bude velmi osobitým způsobem odměřovat čas po každém koncertě u ORLEN Drive stage. Vedle Kina České televize uvidí návštěvníci také filmy, které v exkluzivní projekci uvede Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pod názvem KVIFF@Colours.

Meltingpot a Biohacking Expo

Lístek na Colours of Ostrava zároveň platí i na vstup na mezinárodní diskusní fórum Meltingpot. Jeho šestý ročník na nejméně deseti scénách nabídne přes 200 inspirativních řečníků z celého světa z různých oblastí společenského života. Hlavním tématem se letos stane longevity, health & biohacking. Jako hlavní hosté vystoupí Matthew Walker, přední světový odborník na spánek a autor světového bestselleru Proč spíme, dále Patrick McKeown, expert na dýchání, autor knihy The Oxygen Advantage a několika dalších bestsellerů, nebo Jamie Catto, zakládající člen kapely Faithless, filmař, hudebník, spisovatel a fotograf.

V areálu festivalu návštěvníci nově najdou Biohacking Expo, výstavní a prodejní zónu představující společnosti zabývající se zdravím, výkonností, dlouhověkostí. „Zájemci se budou moci seznámit s aktuálními trendy na poli péče o svou zdravotní i duševní pohodu, objevit tajemství biohackingu na vlastní kůži nebo otestovat stroje, které pro výcvik astronautů používá dokonce i NASA,“ dodává Zlata Holušová.

Unikátní výzdoba, výstava Colours XXperience

Nově areál festivalu oživí řada výtvarných instalací a výstav. Na multimediální expozici Colours XXperience v zatím nepřístupných prostorách industriálních sklepů Dolních Vítkovic přiblíží sedm umělců imerzivním způsobem 20 let emocí a zážitků spojených s Colours of Ostrava. Areál nové Cacao stage přetvoří ostravská skupina 3ART Atelier ve spolupráci se studiem KASHMIR v magický les, plný mihotajících se světel, surreálních projekcí a překvapivých skulptur. Pod Gongem a u ČEZ Family Parku najdou návštěvníci dvě výstavy výtvarníka Jana Šádka. Sochami jako ze sci-fi filmů vyzdobí Goodlife stage na Meltingpotu izraelský kolektiv OFFBiT. V areálu také vyroste Fénixova zahrada plná květin, které návštěvníky obejmou hřejivým světlem i nadpřirozenou strukturou.

Bezhotovostní festival

Největší organizační novinkou je, že letos poprvé bude možné v areálu festivalu na všech místech platit pouze obvyklými platebními kartami, telefony či hodinkami – stejně jako jinde v obchodech, restauracích či službách. Prodejní místa tedy nebudou vůbec přijímat hotovost. „Je nám jasné, že jde o velkou změnu, ale věříme, že ji návštěvníci jako na mnoha dalších akcích ocení. Zkušenost ukazuje, že platby kartami velmi zrychlují a zpohodlňují obsluhu. Také nebudete muset hlídat hotovost, kterou máte právě u sebe, a vybírat z bankomatu,“ vysvětluje Zlata Holušová. Zároveň zdůrazňuje: „Nejde o uzavřený cashless systém – čip na ruce, na který byste si nahrávali finanční prostředky, a hlídali, kolik vám zbývá. V našem případě budete platit vlastní kartou. Nebudete si muset kamkoliv předem či v průběhu nahrávat peníze a ani po akci nebudete samozřejmě muset žádat o vrácení.“

Ubytování, vstupenky

Jako v minulých letech nebude chybět ČEZ Family Park, velká rodinná zóna s bohatým programem i hlídáním dětí. V rámci Colours Plus budou moci návštěvníci díky slevám nebo vstupům zdarma prozkoumat ostravské turistické cíle a potvrdit si či zjistit, že Ostrava a Moravskoslezský kraj stojí za návštěvu. Tradiční projekt Colours bez bariér nabídne zdravotně znevýhodněným návštěvníkům řadu výhod a služeb, aby si bez starostí užili festival.

A kde během Colours of Ostrava spát? Vedle řady ubytování pod střechou mohou návštěvníci využít festivalový kemp vedle Slezskoostravského hradu nebo nově nedaleko areálu luxusní stany Chill Village a předem postavené stany Tent Inn Village. Prahu a Ostravu také propojí tradiční Colours Expres Českých drah. Ze Slovenska až k branám festivalu budou vypraveny speciální festivalové autobusy.

Čtyřdenní a jednodenní vstupenky jsou k dostání na www.colours.cz a v síti GoOut. Děti do 140 cm mají vstup zdarma, nad 140 cm a do 15 let zvýhodněné vstupné. Klienti České spořitelny a držitelé karet ISIC, IYTC, ALIVE mají slevu 600 Kč na aktuální cenu čtyřdenní vstupenky. Senioři nad 65 let pak v sobotu vstup zdarma. 

 

foto: Colours of Ostrava, zdroj: Colours of Ostrava