Zakazování a omezování náboženství je velmi komplexní a sporné téma, které vyvolává živou diskuzi, týkající se svobody vyznání a lidských práv. Ačkoliv některá náboženství skutečně mohou kontroverzní a zvláště pro nás Evropany nepochopitelné praktiky zahrnovat, nemělo by být právo vyznávat své náboženství chráněno a respektováno za všech okolností? Tedy samozřejmě pokud není v rozporu se zákonem.

V Číně nebo v Rusku jsou některá náboženství zakázána nebo omezena z politických, sociálních či kulturních důvodů, ačkoliv z našeho pohledu pro společnost nepředstavují žádné riziko. V těchto státech ale rozhoduje jen hrstka jedinců na vrcholu pomyslné autoritářské pyramidy a šance, že cokoliv pro režim nepohodlného bude potíráno, je poměrně dost vysoká.

Nejsou to ale jen autoritářské státy, které různá náboženství na svém území zakazují – v USA, Německu nebo Francii už byl také seznam nepovolených církví několikrát rozšířen. Nicméně dlužno podotknout, že z pohledu „západního člověka“ v naprosté většině po zásluze. Pojďte se s námi podívat na příběhy těch nejznámějších.

Nejznámější zakázaná náboženství: Scientologie

Scientologie byla založena ve Spojených státech v polovině 20. století spisovatelem žánru sci-fi L. Ronem Hubbardem. Ten zkombinoval některé prvky science fiction s prvky spirituality a založil zcela novou církev. 

Mezi základní pilíře scientologie patří víra v reinkarnaci, význam lidského ducha, vliv mimozemských civilizací na lidský druh, koncepce trojího mozku a praktikování speciálního druhu terapie a duchovních cvičení. Scientologická církev je pro její následovníky prostředkem k dosažení duchovního osvícení.

Církev Sjednocení je kritizována za svou autoritářskou strukturu, používání klamavých náborových taktik a také za odpor k manželství lidí stejného pohlaví. Některé země, a znovu se jedná o Německo a Francii, Církev Sjednocení zakázaly, nebo alespoň omezily její činnost.

Scientologie se od svého vzniku potýká s kontroverzí a odporem, kritici ji často označují za sektu a podvodnou organizaci. Jejími členy se staly i některé proslulé tváře Hollywoodu jako Tom Cruise nebo John Travolta. Několik zemí, včetně Německa a Francie, scientologii zakázalo nebo omezilo s odvoláním na obavy z praktik jejích vyznavačů.

Óm šinrikjó (Aleph)

Tento japonský kult založil v 80. letech 20. století Šóko Asahara a tvrdil, že nabízí cestu k duchovnímu osvícení prostřednictvím směsí buddhistických a hinduistických nauk, stejně jako apokalyptických a konspiračních teorií. Stoupenci Óm šinrikjó byli přesvědčeni o nevyhnutelnosti apokalypsy, kterou lze přežít pouze následováním nauky jejich vůdce Asahary.

Skupina Ôm šinrikjó se nechvalně proslavila v roce 1995, kdy provedla útok sarinem v tokijském metru a připravila tak o život 13 lidí. Dalších několik tisíc lidí bylo při tom zraněno. Japonská vláda v roce 1995 kult zakázala a Asahara byl v roce v roce 2018 popraven.

Církev Sjednocení

Korejské náboženské hnutí, známé také jako Moonisté, založil Son-mjong Mun v 50. letech minulého století. Ve svém učení zdůrazňuje význam rodinných hodnot, čistoty a světového míru. Moonisté věří, že jejich duchovní vůdce Son-mjong Mun byl vyvolen Bohem. K čemu? Jeho úkolem mělo být sjednocení lidstva pod jedinou světovou vládou a také spojení všech světových náboženství.

Církev Sjednocení je kritizována za svou autoritářskou strukturu, používání klamavých náborových taktik a také za odpor k manželství lidí stejného pohlaví. Některé země, a znovu se jedná o Německo a Francii, Církev Sjednocení zakázaly, nebo alespoň omezily její činnost.

Děti Boží

Americká sekta, známá také pod názvem Family International, byla založena v 60. letech 20. století Davidem Bergem. Propagovala radikální formu křesťanství, která kladla důraz na využívání sexu jako prostředku duchovního spojení a evangelizace.

Děti Boží se odvolávají na Bibli a považují se za křesťanskou církev, skupina má však své specifické formy přesvědčení. Například věří, že Bůh mluví k lidem skrze proroky (Berga), prorocké sny a vize, a také že existují duchovní světy, ve kterých se odehrávají boje mezi anděly a démony.

Její členové byli obviněni ze zneužívání dětí, sexuálního vykořisťování a sektářských praktik. Čelili právním problémům a veřejné kontrole v různých zemích převážně Severní Ameriky, ale také Evropy.

Falun Gong si koncem 90. let 20. století získal v Číně velké množství příznivců, podle odhadů až 70 milionů praktikujících. V roce 1999 však čínská vláda prohlásila Falun Gong za protizákonný a obvinila uskupení z toho, že je nebezpečnou sektou a ohrožuje sociální stabilitu. Od té doby čelí stoupenci Falun Gongu pronásledování včetně věznění, mučení a nucených prací.

Svědkové Jehovovi

Tato křesťanská denominace je známá svou podomní evangelizací a odmítáním vojenské služby, transfuze krve nebo oslav narozenin.

Jehovisté věří v jednoho Boha Jehovu, který je Stvořitelem a pánem celého vesmíru. Ježíše Krista nazývají Božím Synem a Spasitelem, Duch svatý je pak pro ně Boží duchovní síla a Průvodce. Podle jejich učení nejsou lidské duše nesmrtelné a smrt je definitivní stav, dokud Bůh neobnoví život v budoucím ráji na Zemi.

Svědkové Jehovovi byli v minulosti pronásledováni v různých zemích, včetně nacistického Německa, Sovětského svazu a Číny. V dalších zemích, například v Rusku, byli označeni za extremisty a jejich veškerá činnost byla zakázána.

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů 

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, známá také jako Mormoni, je křesťanská denominace založená v USA na počátku 19. století. Je známá důrazem na rodinné hodnoty, misionářskou činnost a jedinečnou víru.

Kromě Bible je pro mormony svatým textem tzv. Kniha Mormonova, nalezená prorokem Josephem Smithem, jehož úkolem má být obnovit na Zemi Kristovu církev. Mormoni věří v jednoho Boha, který má lidské tělo, jeho duše je však tvořena třemi oddělenými osobami: Otcem, Synem a Duchem svatým. Ježíš Kristus je pro ně Spasitelem lidstva.

V některých částech Afriky se na čarodějnictví i v současnosti stále pohlíží s podobným podezřením, což často vede k případům násilí, nebo dokonce k usmrcení. I některé křesťanské církve jsou známy tím, že čarodějnictví spojují se satanismem, a snaží se toto vyznání různými prostředky vymýtit.

Ačkoli je církev ve Spojených státech a mnoha dalších zemích široce přijímána, na některých místech se setkává s odporem a pronásledováním. V minulosti byla v několika státech, včetně Mexika a Ruska, zakázána nebo omezena. Dnes navíc čelí kritice a kontrole za svůj postoj k právům LGBTQ+ a za svou historii rasové diskriminace.

Falun Gong

Falun Gong nebo Falun Dafa je duchovní praxe, která vznikla v Číně na počátku 90. let 20. století. Kombinuje prvky taoismu a buddhismu a pracuje s meditací, dechovými cvičeními a morálním učením. Řídí se třemi základními principy: pravdou, soucitem a tolerancí. Jejich vědomé uplatňování může podle zastánců Falun Gongu vést k rozvoji osobnosti a duchovnímu růstu. Také věří na koncept reinkarnace a karmy, tedy toho, že naše skutky provedené v minulosti ovlivňují naše současné a budoucí životy.

Falun Gong si koncem 90. let 20. století získal v Číně velké množství příznivců, podle odhadů až 70 milionů praktikujících. V roce 1999 však čínská vláda prohlásila Falun Gong za protizákonný a obvinila uskupení z toho, že je nebezpečnou sektou a ohrožuje sociální stabilitu. Od té doby čelí stoupenci Falun Gongu pronásledování včetně věznění, mučení a nucených prací.

Fenomén čarodějnictví

Ačkoli čarodějnictví není samo o sobě přímo náboženstvím, je často spojováno s určitými náboženskými tradicemi. Praxe, která zahrnuje používání magie, kouzel a věštění k dosažení různých cílů nebo výsledků, se otiskla do podoby společnosti na mnoha místech světa.

Ve většině kultur a společností bylo čarodějnictví spojováno se strachem, podezíráním a pronásledováním. Evropské čarodějnické procesy v 16. a 17. století vedly k popravě tisíců lidí, většinou pak žen, které byly obviněny z praktikování černé magie. V některých částech Afriky se na čarodějnictví i v současnosti stále pohlíží s podobným podezřením, což často vede k případům násilí, nebo dokonce k usmrcení. I některé křesťanské církve jsou známy tím, že čarodějnictví spojují se satanismem, a snaží se toto vyznání různými prostředky vymýtit.

Naproti tomu některá hnutí, jako například Wicca, moderní pohanské náboženství, považují čarodějnictví za pozitivní a život podporující praktiku. Tu podle nich lze využít k léčení, posilování mysli a duchovnímu růstu. Wiccani a další moderní pohané často oslavují přírodu a cykly ročních období a používají čarodějnictví jako způsob spojení s božstvem a svým nitrem.

Celkově je čarodějnictví složitý a mnohotvárný fenomén, který byl v historii a napříč kulturami vnímán mnoha způsoby. Přestože i dnes je stále kontroverzní, mnoho lidí v něm nachází hodnotu a smysl a vnímají ho jako způsob spojení s tajemným posvátným světem.

Související…

Co vede lidi k tomu, aby vstoupili do sekt? Nejistota, izolace i potřeba změny
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek