Určitě jste to zažili také. Potkáte starého známého ve frontě v supermarketu. „Ahoj, co je u tebe nového?“ „Nic,“ odpoví nezúčastněně. V horším případě bude předstírat, že vaši otázku přeslechl a stočí téma třeba k drahým paprikám. Nebo se domlouváte se svými přáteli na společném víkendu na chatě. Každý má návrhy na termín, ale jediný člen party bez odpovědi ve finále blokuje všechny ostatní.

Podobná situace nastala i v psychologickém výzkumu, kde vědci respondentům rozdali dotazník o 40 otázkách. Přestože většina lidí zodpověděla všechny body, někteří lidé poskytli jen neúplné údaje. Proč nechtěli odpovědět na všechno? Jsou jednoduše líní, nebo je snad otázky urazily? Právě tento výzkum nám může pomoci vyhýbavé lidi pochopit. Možná totiž existuje lepší způsob, jak se této skupiny lidí ptát.

Chybějící odpovědi 

Rowena Gomilaová a Chelsey Clarková z Princetonské univerzity uvádějí, že „nevyplněné otázky jsou nejrozšířenějším a nejkritičtějším typem chybějících dat v psychologických studiích“.

Dříve než odsoudíte lidi bez odpovědi jako neslušné a vyhýbavé, zkuste se tedy zamyslet nad jejich vnitřními motivy a otázky přeformulujte.

Zdaleka nejde jen o nepovinné otázky. Chybějící odpovědi jsou malým tajemstvím dotazníkového výzkumu, i když jde ve skutečnosti o velký problém. Když nás potom vědci informují o výsledcích svých výzkumů, málokdy k nim přiznají i poměr otázek, na které nikdy nedostali odpovědi. Všechny tyto studie mají i přes statistické korekce určitou míru zkreslení.

Proč to lidé dělají? Někdy jsou důvody zcela banální: znudění respondenti se zkrátka zaseknou a nechtějí dál pokračovat v dotazníku. V psychologickém průzkumu se ale může také snadno stát, že jsou otázky pro účastníky „přes čáru“. Týká se to hlavně osobních a intimních dotazů, jako je jejich lékařská anamnéza nebo názory na kontroverzní a sexuální témata.

I běžná témata mohou bolet

Právě citlivá témata bývají nejčastějším zdrojem chybějících odpovědí v reálném životě. Zamyslete se nad tím, zda se pod zdánlivě nevinnou otázkou „Co je u tebe nového?“ pro vašeho známého neskrývá něco, co se ho může vnitřně bolestivě dotknout.

Možná se mu přihodilo něco nepříjemného během těch pár týdnů, co jste se neviděli? Anebo vám při posledním setkání naznačil, že je jeho žena vážně nemocná?

Dříve než odsoudíte lidi bez odpovědi jako neslušné a vyhýbavé, zkuste se tedy zamyslet nad jejich vnitřními motivy a otázky přeformulujte. Ostatně, někdy je nejlepší upřímnost: „Je tohle téma pro tebe citlivé? Cítím se totiž nesvá, když děláš, jako bych se na nic nezeptala…“

Jak jednat s výhybkáři

Občas má každý z nás nárok nechat si svou odpověď jen pro sebe. Někdy ale kolem sebe můžete mít doslova chronické případy lidí odpovídajících pouze na otázky, které uznají sami za vhodné. Patří mezi ně i lidé, kteří nereagují na zprávy nebo nezvedají telefon. Jakou taktiku použít, abychom si nepřipadali jako neustále odmítaní „snaživci“?

1. Zeptejte se na oblíbený komunikační nástroj

Někdo pořád visí na Whatsappu, ale na e-mail se podívá jednou týdně. Introverti většinou neradi telefonují, o to rychleji vám ale odepíšou na zprávu.

Právě citlivá témata bývají nejčastějším zdrojem chybějících odpovědí v reálném životě. Zamyslete se nad tím, zda se pod zdánlivě nevinnou otázkou „Co je u tebe nového?“ pro vašeho známého neskrývá něco, co se ho může vnitřně bolestivě dotknout.

2. Dejte si termín

„Pokud se k nám chceš o víkendu přidat na chatu, dej mi vědět nejpozději do úterý večer. Potom to beru tak, že nemáš čas.“ Jednoduché, ale účinné – mnohem lepší než vašeho známého nahánět až do pátku dopoledne a čekat, kdy se konečně vyjádří.

3. Hoďte míč na jejich stranu hřiště

Nereaguje? Přestaňte s ním ztrácet svůj drahocenný čas: „Až budeš mít čas, dej vědět. Pouštím to z hlavy, mám sama dost věcí na práci.“

4. Prostě jim to řekněte

Žádná z taktik nezabrala? Potom je čas na upřímná slova: „Ztrácím s tebou čas a připadám si v tom velmi nekomfortně.“ Je dost možné, že se právě po této zprávě váš známý chytne za hlavu. Anebo to bude znamenat úlevný konec přátelství, ve kterém jste víc dávali, než brali.

Související…

Mlčení jako zbraň? Manipulátoři používají ignoraci k získání kontroly
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek