Elektronické tetování, známé také jako digitální tetování nebo e-tetování, se v samotném principu příliš neliší od dočasných tetování ze žvýkaček, které si pamatujeme z dětství. Tetování jsme navlhčili, přitiskli na kůži, a pokud jsme ho nesetřeli nebo nesmyli, vydrželo viditelné i několik dní. Zatímco dětská tetování plní pouze dekorativní funkci, e-tetování je mnohem komplexnější záležitostí. Může se totiž stát základním kamenem moderní zdravotnické péče a zachránit nespočet lidských životů.

Epidermální elektronika

Pomocí e-tetování může lékař monitorovat pacientovy životní funkce i další hodnoty a včas tak diagnostikovat případné zdravotní potíže. Krevní tlak, srdeční tep nebo hladina cukru v krvi? E-tetování vám změří prakticky vše, na co si vzpomenete. Nová technologie by také v budoucnu měla aktivně pomáhat pacientům během rehabilitace za použití stimulace svalových kontrakcí. 

Jak to funguje? Nic z toho by nebylo možné bez takzvané epidermální elektroniky. Epidermální elektronické zařízení si lze představit jako velice tenkou a ohebnou gumovou náplast, která se aplikuje na kůži pacienta, podobně jako tetování. Tyto náplasti v sobě ukrývají stejně ohebné elektronické součástky, konkrétně dráty z křemíku o tloušťce několika nanometrů. Na rozdíl od tetování z nálepky, která se na kůži otiskne za pomoci inkoustu a vody, e-tetování se samo dokáže přizpůsobit struktuře kůže pacienta a na daném místě vydrží několik dní.

Propast mezi člověkem a strojem

Fyzikální chemik a materiální vědec John A. Rogers ze Severozápadní univerzity v Illinois se elektronickým tetováním zabývá již od roku 2008. Tehdy založil společnost MC10, která si dává za cíl překlenout ve zdravotnictví propast mezi člověkem a strojem. Toho chce Rogers se svým týmem dosáhnout tak, že elektroniku přizpůsobuje lidskému tělu.

Rogers a jeho kolegové vložili mikroskopické křemíkové drátky do závitů a propletli je tenkými gumovými záplatami. Takto vzniklé cívky mají schopnost se roztahovat, smršťovat a zároveň propojují všechny funkční části zařízení. První takové e-tetování monitorovalo svalovou, srdeční a mozkovou aktivitu. Postupně byli vývojáři schopni technologii rozšířit a sledovat například i průběh těhotenství u žen. Původní modely závisely na kabelovém spojení mezi počítačem a e-tetováním, Rogersův tým ale aktuálně pracuje na vylepšení bezdrátového přenosu i připojení přes Wi-Fi.

Navrátit hlas němým

Jeden ze členů Rogersova výzkumného týmu si aplikoval epidermální elektroniku na vlastní krk a poté ovládal počítačovou hru pouhými slovy. Na všechno, co řekl, virtuální svět obratem zareagoval. Cílem samozřejmě nebylo vytvořit nejbizarnější herní ovladač v dějinách lidstva, ale zkoumat možnosti zachycení svalových pohybů používaných při mluvení. S epidermální elektronikou bude tedy možné navrátit hlas němým, ale ani tím to zdaleka nekončí.

V budoucnosti by to mohlo vypadat následovně: budete si potřebovat nechat změřit mozkové vlny pomocí EEG a místo návštěvy specializovaného pracoviště a podstoupení vyšetření si na čelo „připlácnete“ elektronické tetování poháněné slunečním svitem.

Podobným způsobem lze pomocí této technologie dojít k vylepšení protéz končetin nebo robotických exoskeletů. Blížíme se tedy pomalu do doby, kdy se z lidí začnou stávat kyborgové a rozdíl mezi člověkem a strojem pomalu vymizí?

Co bude dál?

Rogers věří, že jeho výzkum povede ke zdokonalení prevence a identifikace nemocí, a tím pádem k eliminaci velkého množství prováděných chirurgických zákroků.

V blízké budoucnosti by to v praxi mohlo vypadat následovně; budete si potřebovat nechat změřit mozkové vlny pomocí EEG a místo návštěvy specializovaného pracoviště a podstoupení vyšetření si pouze na čelo „připlácnete“ elektronické tetování poháněné slunečním svitem. E-tetování zaznamená vaše životní funkce a data přenese do externího zařízení. Všechnu potřebnou energii přitom načerpá ze slunečního svitu.

Místo v ordinaci lékaře tak můžete čas strávit třeba na pláži, což většině z nás bude určitě připadat jako mnohem příjemnější řešení. To je však stále pouhá špička ledovce, kterým elektronické tetování je.

foto: The Earth Chronicles, zdroj: How Stuff Works