Vůbec první skupina lidí se se smíšenou realitou skutečných a virtuálních objektů setkala už před třiceti lety, když testovali prototyp systému rozšířené reality ve Výzkumné laboratoři vzdušných sil (AFRL). Hardware v hodnotě téměř 1 milion USD tehdy zaplnil polovinu místnosti, ale byl funkční – poprvé ukázal, že rozšířená realita může zvýšit výkonnost lidí při plnění úkolů v reálném světě.

Na konci června 2022 lidstvo v oblasti rozšířené reality pokořilo další vrchol, který demonstruje, kam až se tato technologie za posledních 30 let posunula: k prvnímu testu kontaktní čočky s rozšířenou realitou. Proběhl ve výzkumné laboratoři společnosti Mojo Vision v kalifornské Saratoze.  Ne, tentokrát už se nejednalo o bench test monstrózního hardwaru se všudypřítomnými dráty. Šlo o test reálné kontaktní čočky s rozšířenou realitou, vůbec poprvé použité přímo v lidském oku.

Dobytí inženýrského Olympu

Vytvoření nositelné kontaktní čočky s rozšířenou realitou je z konstrukčního hlediska nesmírně náročný úkol. A jeho nejnáročnější částí není problém, jak umístit displej s vysokým rozlišením na malou průhlednou čočku, složitějším problémem je zajistit, aby čočka, která musí na lidském oku pohodlně sedět, bezdrátově komunikovala s externími zařízeními a aby bylo možno ji pochopitelně bezkontaktně napájet.

Na dobu, kdy lidé chodili po ulici s očima upřenýma na malé displeje v rukou, budeme zřejmě již brzy vzpomínat jako na absurdně primitivní způsob práce s informacemi. – Louis Rosenberg

Podle majitele patent, společnosti Mojo Vision, obsahuje prototyp objektivu mikrobaterie medicínské kvality. Není jasné, jaká je v současném prototypu jejich výdrž, podle společnosti je ale cílem takové řízení spotřeby, které umožňuje celodenní nošení.

Působivá je samozřejmě technologie displeje: čočky mají displej MicroLED s rozlišením 14 000 pixelů na palec a roztečí pixelů (vzdálenost mezi sousedními pixely) 1,8 mikronu. Pro srovnání: iPhone 13 s displejem Super Retina XDR má rozlišení 460 pixelů na palec. Jinými slovy, hardware Mojo Lens má hustotu pixelů přibližně 30krát vyšší. Kromě toho tyto čočky obsahují procesor ARM s 5GHz rádiovým vysílačem, akcelerometr, gyroskop a magnetometr pro sledování pohybu očí a to vše je umístěno přímo na lidském oku.

Čočky, které vidí budoucnost

Aby se z dnešního prototypu stala realita budoucnosti, budou možná třeba ještě roky vývoje. Dá se ale předpokládat že Mojo Lens nakonec nahradí mobilní telefony jako naše hlavní rozhraní s digitálním obsahem. Je téměř jisté, že rozšířená realita naprosto změní vztah lidstva k informacím a že promění digitální obsah z masy bloků, k nimž přistupujeme selektivně, v samozřejmé prvky fyzického světa.

Související…

Digitální člověk může být vaší příští oblíbenou celebritou. Nebo finančním poradcem
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Big Think