Na mnoha místech České republiky si lze v těchto dnech nasbírat vlastnoručně jahody. Plody se mají sbírat dopoledne po vyschnutí rosy nebo k večeru, kdy jsou nejaromatičtější, a ukládat tak, aby se nezapařily. 

Související…

Nejvíc pesticidů je v jahodách a pak ve špenátu, hlásí organizace
Kateřina Hájková

Jahody jsou nenápadnou českou superpotravinou. To, že mají schopnost bělit zuby a zesvětlovat pigmentové skvrny a používají se proto i v kosmetickém průmyslu, se příliš neví. Lidoví léčitelé ale dobře vědí, že jahody příznivě působí při vysokém tlaku, dně, chorobách jater, artróze a revmatizmu. Jahody obsahují vysoké množství vitamínů, takže jsou účinným prostředkem na posílení imunity, kyselina ellagová napomáhá v prevenci rakoviny, beta karoten působí příznivě na zrak, pleť a regeneraci sliznic. Obsahují také vitamín A, menší množství vitaminů skupiny B a E, K a kyselinu listovou.

Knedlíky plné afrodiziaka

Díky červenému barvivu patří k předním přírodním antioxidantům, podporují odvodňování a detoxikaci organismu, působí na krvetvorbu, nervovou činnost a zejména v kombinaci se šampaňským jsou považovány za výborné afrodiziakum. Jejich schopnost zlepšovat sexuální výkonnost obou pohlaví se připisuje vysokému obsahu zinku v semínkách. 

Jahody také snižují hladinu cholesterolu, zlepšují trávení a díky značnému množství lehce stravitelné vlákniny a nízkému obsahu cukru jsou vhodné i pro diabetiky. Zmírňují horečku, doplňují v organismu vodu, proto se doporučují v případě nachlazení a respiračních onemocnění, jsou vhodné při léčbě močových a žlučových kamenů, čistí střeva a pomáhají při zácpě. Vyšlechtěné odrůdy jahod zahradních nemají tak silné léčivé účinky. Obsahují nicméně důležité minerální látky a třísloviny.

V kuchyni se používají především čerstvé plody, vynikající jsou v ovocných salátech, do krémů, pěn a želé. V létě se z jahod připravují studené polévky, přelivy a omáčky. Vyrábí se z nich zmrzliny, dřeně, koktejly, marmelády, šťávy, mošty, sirupy, ale také likéry nebo sekty. Díky výraznému aroma je jako příchuť najdeme v mnoha potravinových výrobcích.

I v kompotu a džemu si jahody zachovají téměř všechny živiny a účinné látky, ztrácejí jen vitamin C.

Jahody nejsou trvanlivým ovocem, je možné je krátce skladovat pouze v ledničce. Pro pozdější spotřebu je vhodnější je mrazit nebo kompotovat. I v kompotu a džemu si zachovají téměř všechny živiny a účinné látky, ztrácejí jen vitamin C. Nicméně plody mohou vyvolávat u některých lidí alergické reakce, proto se nedoporučují kojícím ženám a opatrnost bude vhodná také u malých dětí.

Ani listy nazmar

Z jahodníku se od května do září sbírají listy i s řapíkem a suší se na dobře větraných místech v tenké vrstvě ve stínu. Uchovávají se v dobře uzavřených nádobách v suchu a ve tmě. Nálev se používá při léčbě průjmů a k výplachům při zánětech dásní. Zevně slouží jako obklad na krvácející hemoroidy a zanícené rány. Nahradí i pravý čaj, často se míchá s listy maliníku.

Jahody z pravěku

Jahody v přírodě sbírali podle archeologických nálezů už naši předkové v mladší době kamenné. První dochované zprávy pocházejí ze starověkého Řecka, kde se nejen pěstovaly, ale užívaly i k léčení. Ve středověku bychom je našli především v klášterních a zámeckých zahradách. Velkoplodé jahody se poprvé objevily v 18. století na francouzském dvoře a jejich různé kultivary se pěstují dodnes. Jahoda je vytrvalá bylina, která snadno zakořeňuje. V zahradě se jí daří v trávě a pod stromy, na slunném či polostinném stanovišti. Zahradní jahody se dělí na jednouplodící, stáleplodící a měsíční čili šlechtěné lesní jahody.

 

 

foto: Profimedia