Když skončí kariéra aktivního sportovce, je to jako vjet velkou rychlostí do jednosměrky. Jak takovou situaci zvládnout? O pádech i vzestupech, ale i o tom, jak vést děti ke sportu, se v rozhovoru s koučem Marianem Jelínkem rozpovídal bývalý fotbalista a nynější trenér Verner Lička. 

Nikdy nepřemýšlel nad budoucností, do jaké situace ho život dostane, až nebude moci udržet tempo s vrcholovým sportem. Když mu skončila smlouva ve francouzském Calais, byl to pro něj impulz k tomu, aby začal plánovat, co dál. „Přiznám se, že to bylo složité období, kdy jsem poslal celou svoji rodinu do Čech, aby počkali, než si najdu práci, a pak se mohli znovu vrátit zpátky,“ vzpomíná Verner.

Tam se projevila jeho vnitřní síla, když se ocitl sám mimo domovinu a jeho nejbližší se mu snažili najít jakékoliv zaměstnání. Verner však, jak sám přiznává, funguje ideálně v krizích, kdy ze sebe dokáže vydat to nejlepší, a naopak v období úspěchu se „uhnízdí“ v komfortní zóně a jeho motivace není tak velká. Proto se i tato situace obrátila k lepšímu a zde se započala i jeho trenérská dráha.  

Marian Jelínek s Vernerem Ličkou v krásných prostorách vítkovické Bolt Tower.

A co by doporučil začínajícím sportovcům? Důležitá je podle něho výchova k aktivnímu životu. Sportovec by měl touto činností trávit ideálně kolem čtyř i pěti hodin denně. Základ je ve správném životním stylu. Rodičům pak radí, aby děti správně vychovávali, ale neprojektovali do nich své ztracené ambice. Je třeba potomka nejdříve nadchnout, ale i naslouchat tomu, co ho baví, a vnímat jeho přání. Teprve pak ho můžeme vyslat na tu správnou cestu. Ne každý kluk chce být fotbalista a ne každá dívka primabalerína. „Myslím si, že Jarda Jágr také kdysi přišel na hokejový stadion, třeba s tátou, a tam ho to chytlo,“ říká s úsměvem Verner. 

Za poskytnují prostor k nátáčení děkujeme vítkovické Bolt Tower.

 

Sledujte i další díly pořadu:

Sonda do sportovcovy duše: Martin Doktor

Sonda do sportovcovy duše: Zbyněk Irgl

Sonda do sportovcovy duše: Jan Micka

foto: archiv