Možná jste si už všimli, že z obchodů, restaurací a stánků s rychlým občerstvením pomalu mizí některé plastové výrobky, které jsme si zvykli používat téměř denně. V letošním roce podle webu Samosebou.cz dojde k omezení těchto plastových výrobků na jedno použití:

  • jednorázové plastové příbory a talíře;
  • tyčinky na čištění uší;
  • míchátka a brčka do nápojů;
  • násady na nafukovací balonky;
  • kelímky na nápoje a nádoby na potraviny z expandovaného polystyrenu;
  • produkty z oxorozložitelných plastů a z bioplastů.

Jaké plasty můžeme dál používat?

Ne všechny jednorázové plasty však zmizí. Ze zákazu mají některé výjimku. Jedná se třeba o vybrané nádoby na jídlo či nápojové kelímky. Příkladem jsou tácky pod chlazené maso prodávané v obchodech. Avšak i u tohoto zboží je doporučení ke snížení jeho spotřeby. Plastové lahve také na trhu zůstanou. Od roku 2025 by však měly obsahovat alespoň 25 % recyklovaného plastu.

Plastový odpad často končí v přírodě, kde se rozkládá i desítky let. Mikročástice, takzvané mikroplasty, pak pronikají do vodních zdrojů, půdy a ovzduší, kde škodí přírodě i lidem.

Vlhčené ubrousky, hygienické vložky a tampony stejně jako tabákové výrobky s filtrem budou podléhat vyšší regulaci. To znamená, že budou muset nést označení plastového výrobku i návod, jak s nimi naložit po použití.

Proč to všechno?

Důvodů k takovému drastickému omezení plastů je hned několik. Jejich zbytečné nadužívání vede k nadměrné spotřebě neobnovitelných primárních zdrojů, což je velkou zátěží nejen pro životní prostředí. Plastový odpad často končí v přírodě, kde se rozkládá i desítky let. Mikročástice, takzvané mikroplasty, pak pronikají do vodních zdrojů, půdy a ovzduší, kde škodí přírodě i lidem.

Zkrátka a dobře podobné jednorázové výrobky, na něž jsme zvyklí, škodí opravdu všemu a všem. Proto není divu, že se EU snaží situaci zlepšit prostřednictvím restrikcí. Chcete o vlivu plastů na životní prostředí vědět víc? Další informace najdete na Samosebou.cz.

Související…

Ještě řešíte dilema, zda pít balenou, nebo kohoutkovou vodu? Tak si přečtěte tohle
Jan Handl

foto: Samosebou.cz, zdroj: Samosebou.cz