Jan Lála se po dvaceti letech rozhodl vystoupit z úspěšné rodinné firmy a postupně začít realizovat vlastní sen. Vyrobil buben z kartonu a v rámci crowdfundingové platformy HitHit odstartoval kampaň na získání finančních prostředků. Když se však vracel podnikatel z přednášky, požádal ho pražský bezdomovec, zda si bedýnku může půjčit. Muž z ulice předvedl nejen hudební talent, ale především se podělil o svou bezprostřední radost. 

Young Business je neformální akce pořádaná Asociací malých a středních podniků a živnostníků v ČR (AMSP). Na nedávném setkání představoval český podnikatel Jan Lála svůj nový projekt Carton Cajon. Jak už název napovídá, jedná se o kartonové sedací bubny. „Přednáška byla příjemná, převyprávěl jsem svůj příběh a závěrem jsme si všichni na cajóny zahráli. Užil jsem si jak inspirativní prostředí, tak pozorné a laskavé publikum a získal důležité kontakty pro mé podnikání. Při odchodu z paláce Adria mi s naložením cajónů pomáhal jeden z pořadatelů akce a nesl je ve složeném stavu do kufru auta,“ začíná vyprávění o talentovaném bezdomovci Jan. 

„Ve chvíli, kdy jsme vkročili na ulici, nás oslovil bezdomovec se slovy: Jé, to je hezká krabička, mohu si ji půjčit? A ukazoval na cajón s motivem Buddhy. Jeho nadšení nás zprvu vylekalo a pokračovali jsme v cestě. Po pár krocích jsem se ale zastavil a řekl si, vlastně proč ne? Vrátil jsem se k němu a dal mu přesně ten buben, který se mu tolik líbil. To, co předvedl, jak na cajón zahrál a jakou radost z toho měl, bylo pro mě tím nejhezčím, co mi mohl člověk z ulice dát. Nemá nic než pár kousků starého oblečení a jednu hůl, ale podělil se se mnou o radost své duše a dal mi víru, že projekt Carton Cajon má smysl. Hra na cajón dělá lidi šťastnější a já jsem nesmírně rád, že k tomu můžu alespoň malým dílem přispět,“ dodává na závěr Jan Lála, který kartonový buben bezdomovci se samozřejmostí věnoval. 

Carton Cajon má spoustu funkcí. ,,V prvé řadě je to buben s krásným zvukem, ale také je to pohodlná židle, odkládací prostor i cvičební pomůcka," říká Jan Lála.

Pokud byste chtěli sympatického podnikatele podpořit a pomoct mu Carton Cajon pořádně rozjet, podívejte se sem a vyberte si jednu z možností. V nabídce jsou bubny se super slevou, kartonové medaile nebo třeba kurz bubnování a koupí speciálního puntíkatého cajónu můžete přispět i neziskové organizaci Cesta domů.  

Přečtěte si také naše články Kdo je muž, který vytvořil vozík pro bezdomovce i plechový dům, Držte si klobouky, Poušť Kalahari skrývá unikátní oázu

foto: Jan Lála a Shutterstock