Pokud říkáte věty typu: „Muži mají hrůzu ze závazků.“ „Všichni v mojí rodině jsou tlustí.“ „Jsem zkrátka nešikovná.“ „Učitelé říkali, že ze mě nic nebude,“ děláte ze sebe oběť. Z obětí se vítězové nestávají. Naštěstí si můžeme vybrat, čím chceme být. Inspirovat nás může kniha Willa Bowena „Svět bez stížností“, která nyní vychází poprvé i v českém překladu.

To, že stěžováním škodíme především sami sobě, tuší asi většina z nás. Stěžování je ale tak silný a rozšířený návyk, že k tomu, abychom se ho zbavili, potřebujeme informace, podporu a ten správný impulz. V knize "Svět bez stížností" se dozvíte, proč je tento zvyk tak destruktivní, proč se ho tedy vyvarovat a jak k tomu inspirovat i ostatní. 

Nevracejte se k minulým křivdám

Mnoho z nás má za sebou trpké zkušenosti. Můžete příběh o tom, co vás potkalo, vyprávět do nekonečna. Třeba máte tisíckrát pravdu, a přesto to bude výmluva, která vás bude v životě omezovat. Bránit vám v radosti, kazit pocit spokojenosti a štěstí. 

Hledejte řešení

Vzpomeňte si na úspěšné lidi. Kdybyste sledovali jejich životy, tak zjistíte, že nedosáhli svých cílů navzdory nepřízni osudu, ale „díky“ ní. Přestali mluvit o tom, jak k nim byl svět nespravedlivý, a začali hledat způsob, jak se dostat z bahna, ve kterém se ocitli.

Mnozí z nich prodělali závažnou nemoc, jejich život proměnila havárie, rozchod nebo úraz… Jenže oni se nevzdali. Naopak. Svá zranění, fyzická či duševní, překonali a stali se zdrojem inspirace pro ostatní.

Štěstí můžeme dosáhnout jen změnou vlastního přístupu.

Vnímejte svá slova

Kniha Svět bez stížností krůček po krůčku odhaluje nejen projevy, ale i motivaci našich stížností. Ukazuje, jak destruktivně tento návyk působí na naši sebeúctu, zdraví, vztahy i finanční zabezpečení. Autor však nezůstává u pouhého konstatování. Naopak. Na příkladech ze života ukazuje, jak proměnit svoje chování, nahradit výroky, které nám škodí.

Uvidíte jiný svět

Dostáváme to, co vysíláme, a tak změnou chování dokážeme proměnit nejen sebe, ale i přístup ostatních k nám. Začneme přitahovat nové situace a dosud nedostupné možnosti.

Lidem, kteří se vzdají láteření, bědování a naříkání, se promění svět. Začnou kolem sebe vidět zajímavé příležitosti, zlepší se jim vztahy osobní i pracovní, jsou pozitivnější a šťastnější. Realita kolem nich začne být barevnější a inspirativnější.

Nalaďte se na to, co chcete

Svět bez stížností nám připomíná, že k jediné trvalé a konstruktivní proměně může dojít ve chvíli, kdy ji uděláte sami v sobě. Když pochopíte, co vás ke stížnostem přivádí, bude snadné nahradit tento návyk jiným, pozitivním. Takovým, co do vašeho života přinese splnění vašich opravdových snů.

foto: Shutterstock