Medúz jsou plná moře, dětských plen plné skládky. Ani jedno z toho nepředstavuje pro obyčejného smrtelníka nic pozitivního. Řešení přinesla izraelská inovativní společnost Cine'al Ltd. Její tým totiž našel způsob, jak plenky rovnou vyrobit právě z medúz a vyřešit oba problémy najednou. 

V posledních letech se kolonie medúz dle slov odborníků rozrostly tak rychle, že brzy budou v oceánu převládat. Díky nadměrnému rybolovu je ohrožuje čím dál méně predátorů, tím mizí i konkurence, se kterou byli tito mořští živočichové nuceni soutěžit o potravu. A to pro oceán znamená skutečnou hrozbu. Podle Národní vědecké nadace jen v Mexickém zálivu kolonie medúz dosahuje rozlohy neuvěřitelných 100 mil (zhruba 160 km)!

Stejně znepokojivé je i neustále přibývající množství plenek, které  rok co rok skončí na skládkách. Ty jsou vyrobeny ze syntetických polymerů, které se v přírodě rozkládají stovky let. Jen ve Spojených státech jich v odpadu každoročně skončí 27 miliard, tedy 3,4 milionu tun odpadu.

Děti pěkně do medúzích plen!

Plenky z medúz by měly více absorbovat vlhkost.

Medúzí pleny by měly být několikrát rychleji rozložitelné. Podle odhadů by se mělo jednat o 1 měsíc, kdy taková plena „zmizí“ ze zemského povrchu.

A ptáte se, jak bude vlastně fungovat? Pracuje se s předpokladem, že odstraněním masa medúzy a jejím naplněním antibiotickými nanočásticemi, které odstraní žahavé části, se vytvoří „hydromash“ –  silný, flexibilní a během několika týdnů zcela biologicky odbouratelný materiál. Ten má zajistit miminku komfort a sucho jako jakékoli jiné plenky. Hmota by dokonce měla mít schopnost pojmout více tekutiny, takže plen za den by mělo být použito méně. 

Vzhledem k tomu, že celosvětový trh s plenkami v roce 2015 dosáhl odhadovaných 52 miliard dolarů, má tato technologie pro svůj pozitivní vliv na planetu obrovský potenciál. Pokud hygienické plenky z medúz na trhu obstojí, nic nebude bránit jejich celosvětové výrobě. 

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle Magazine