Cíle udržitelného rozvoje Sustainable Development Goals – SDGs mění svět k lepšímu. Svými aktivitami v oblasti udržitelnosti přispívají všichni – vlády, firmy, neziskové organizace i jednotlivci. A ti nejlepší z nich si bezesporu zaslouží ocenění.

První nezávislé ceny za udržitelnost a společenskou odpovědnost v Česku SDGs společně iniciují Úřad vlády ČR, Asociace společenské odpovědnosti, UN Global Compact v ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Česká rozvojová agentura a Informační centrum OSN v Praze.

Cesta k lepší budoucnosti

„Nejen ve světě, ale i v České republice lze najít skvělé konkrétní aktivity a strategie, které podnikají firmy a další organizace v rámci udržitelnosti a přispívají tak k plnění SDGs,“ uvádí Anna Kárníková, ředitelka Odboru pro udržitelný rozvoj Úřadu vlády. Metou Cen SDGs je rozšířit povědomí o Cílech udržitelného rozvoje a motivovat firmy, neziskové organizace, veřejnou správu i širokou veřejnost k jejich začlenění do každodenních životů. Ocenit úsilí českých firem i organizací, které začleňují udržitelnost do své strategie a pomáhají tak České republice a světu k udržitelnější budoucnosti a naplňování Agendy 2030.

Ceny SDGs budou rozdány v pěti kategoriích: Soukromý sektor, Veřejná sféra, Cena odborné poroty, Reporting podle SDGs a Cena České rozvojové agentury. Ta bude udělena za významný přínos k naplňování cíle SDG 17 – globální partnerství pro udržitelný rozvoj.

Zapojte se také

Důležité je, aby si všichni uvědomili, že naplňování Cílů udržitelného rozvoje není jen věcí vlád či velkých firem. Zapojit se může, a měl by, každý z nás, protože každý může přispět k tomu, aby náš svět byl lepší,“ uvádí Lucie Mádlová, výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, kteráu příležitosti Cen SDGs představila klip Česko mění svět. Jeho smyslem je přiblížit globální cíle české veřejnosti a vyzvat k udržitelné budoucnosti každého z nás. V klipu vystupuje s vlastním poselstvím na 25 osobnostíčeského kulturního a veřejného života (např. Petra Němcová, Lenka Bradáčová, Rytmus, Lukáš Hejlík, Jiří Mádl, Jan Saudek, Bára Nesvadbová a další).

Ceny vítězům budou slavnostně předány 27. 5. 2015 za osobní účasti Jeffreyho D. Sachse, světově známého profesora ekonomie, experta na udržitelný rozvoj, odborného poradce OSN a autora několika bestsellerů. Akce se zúčastní také významní představitelé byznysu, vlády i občanské společnosti.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Globalní Cíle