Věděli jste, že mýdlo, které je k dostání v běžných obchodech, může vážně poškodit vaše zdraví? Obsahuje totiž nebezpečný laurylsulfát sodný a triclosan. Zatímco tedy ze sebe při umývání odstraňujete choroboplodné zárodky, nevědomě dostáváte do svého těla i toxické látky. Abyste tomu předešli, můžete si pořídit nezávadné bio mýdlo, nebo si rovnou vyrobit vlastní. 

V klasickém, volně dostupném mýdle se škodliviny vyskytují velmi často. Proč je ale kosmetičtí výrobci do svých produktů vlastně přidávají a jaké újmy nám mohou způsobit? 

Po domácku vyrobené mýdlo je zárukou té nejvyšší kvality.

Tohle vážně nechceme!

Laurylsulfát sodný má za úkol zvyšovat čistící účinek a pěnivost. Ten ale ve velké míře dráždí pokožku, bývá příčinou vzniku zánětů kůže, ekzému, pálení očí a může vést až k vzniku šedého zákalu. Oslabuje imunitní systém a ve spojení s určitými chemickými látkami může být i karcinogenní. Mimo mýdla se využívá v prostředcích na mytí aut či hubení hmyzu.

Triclosan je látka, která má silné antibakteriální a protiplísňové účinky. Zvyšuje však riziko onemocnění jater a je rakovinotvorný. Dokonce se přidává i do plastového nádobí či hraček.

Vlastní výroba

Jestliže vás informace o děsivých ingrediencích vystrašily a nákup v drogerii jste raději odložili na dobu neurčitou, pusťte se do vlastní výroby. O všech přísadách tak budete mít stoprocentní přehled. 

K výrobě 100 g mýdla si připravte:  

30 g kokosového tuku – zaručí přirozenou pěnivost a zvláčňuje
20 g palmového tuku v bio kvalitě – dobře čistí, udržuje stabilní pěnu a vytváří jeho pevnost
50 g olivového oleje – ošetřuje pokožku a šetrně čistí 
14 g hydroxidu sodného
38 ml destilované vody
esenciální olej
přírodní barvivo

Extrakt z grepových jader se považuje za přírodní konzervant. Pokud jej do připravované směsi přidáte, docílíte delší trvanlivosti výsledného výrobku.

Postup: 

Nachystejte si dva nerezové hrnce, kuchyňskou váhu, odolnou míchačku, tyčový mixér, kuchyňský teploměr, nějakou formu na mýdlo a kvalitní gumové rukavice. Do vhodné nádoby, nejlépe nerezové nebo skleněné, si nalijte destilovanou vodu, do které vsypte hydroxid sodný, a míchejte až do rozpuštění. Hydroxid je velmi silná žíravina, tak buďte opatrní! Do druhé nádoby vložte pevné tuky (kokosový, palmový) a po jejich rozpuštění přidejte olivový olej. Pokud chcete, můžete do olejů přidat konzervant z grepového jádra, ale i bez něj vydrží mýdlo zhruba 4 měsíce

Jakmile je teplota olejů i hydroxidové směsi přibližně 30 °C, pomalu nalévejte hydroxid s destilovanou vodou do olejové směsi. Míchejte tyčovým mixérem. Po několika minutách začne roztok měnit barvu, houstnout a krémovatět. V této fázi můžete přidat esenciální olej nebo barvivo a nalijte tekutinu do formy. Tu zabalte do látky a nechte ji 24 hodin v teple. Poté mýdlo vyklopte, naporcujte a nechte zrát 4–6 týdnů v dobře větrané místnosti. Výsledkem by mělo být mýdlo hladké, husté, bez hrudek a mastných ok.

foto: Shutterstock