Pravděpodobně jste už zaslechli o všech těch skrytých chemických látkách, které na vás číhají v řadě kosmetických produktů nabízených na trhu a o zdravotních rizicích s nimi spojených. Klíčem k péči o „zdravou krásu“ je pochopit, co se skutečně nachází pod víčkem vašich denních přípravků. 

Sestavili jsme proto seznam deseti látek, kterým se pokud možno v kosmetice vyhněte obloukem.

Parabeny

Parabeny jsou nepochybně nejčastěji používané konzervační látky v kosmetickém průmyslu. Jsou obsaženy prakticky v jakémkoliv krému, neboť zabraňují tvorbě plísní a parazitů. Problém je v tom, že mohou být absorbovány skrze kůži a dochází k rostoucí obavě, že jejich nadměrné užívání může způsobit rakovinu prsu u žen a varlat u mužů. V řadě obchodů i v lékárnách se již běžně prodávají produkty bez parabenů.

Tyto látky se mohou objevit v různých formách, pokud se jim chcete vyhnout, měli byste hledat tyto složky: benzylparaben, butylparaben, propylparaben, methylparaben, ethylparaben a isobutylparaben.

Nadměrné množství parabenů v těle může způsobovat rakovinu.

Ftaláty

Tyto látky se nacházejí prakticky ve všem, i ve vás. Studie provedená americkými centry pro kontrolu nemocí našla stopu v každé osobě, kterou analyzovala. Ftaláty, které se používají v kosmetice a také v mnoha plastových předmětech, působí jako hormonální disruptor spojený s reprodukčními vadami, ovlivňují rezistenci na inzulín a způsobují vývojové problémy u dětí. Známé jsou také jejich negativní účinky na ledviny, plíce, játra a srážlivost krve.

Benzoylperoxid

Toto aditivum se používá v boji proti akné, neboť má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Bohužel je však spojováno s podporou růstu nádorů. Navíc podle klinických testů může způsobit alergické reakce, podráždění kůže nebo astmatické stavy.

Triklosan

Technicky se jedná o pesticid, přinejmenším podle Agentury pro ochranu životního prostředí. Triklosan je oblíbenou součástí téměř jakéhokoli produktu, který má antibakteriální vlastnosti, a to je vlastně problém. Ne všechny bakterie jsou totiž špatné a ty není třeba zahubit. Někteří odborníci navíc spekulují o tom, že díky této látce mohou škodlivé bakterie zmutovat a stát se tak odolnými vůči antibiotikům. To není vše, u tricklosanu bylo prokázáno, že funguje jako hormon poškozující štítnou žlázu.

Triklosan najdete skoro všude. Dokonce i v klasickém mýdlu.

Resorcinol

Jak je možné, že byl resorcinol – oblíbená složka bělení – omezen v budovách federální vlády, ale je běžně používán v tolika produktech na barvení vlasů? Resorcinol vyvolává kožní dráždivý účinek. Je také běžnou příčinou alergie na barvivo.

Hydrochinon

Naleznete jej v bělících krémech sloužících nejen k zesvětlení pigmentových skvrn. Ve skutečnosti však škodí vaší pokožce mnoha způsoby. Především se jedná o permanentní změnu pigmentu a zároveň oslabení elastinu a kolagenu – ty jsou klíčové k udržení pevné a mladistvé pokožky! U některých lidí se po užití hydrochinonu objevují nevzhledné skvrny či se u nich projeví alergická reakce. Vzhledem k tomu, jak snadno dráždí kůži, je až s podivem, že se vůbec legálně prodává. Existuje také celá řada podezření, že se jedná o karcinogen.

Ropa

Ropu naleznete v řadě kosmetických produktů. Často se však skrývá za různými jmény: petrolatum, xylén, toluen, minerální olej, tekutý parafín. Obsahuje 1,4-dioxan, který byl jako pravděpodobný karcinogen vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací a Agenturou pro ochranu životního prostředí. Produkty, které obsahují v názvu písmena –eth, signalizují přítomnost této látky. Naleznete jej v dětských mýdlech, šampónech nebo přípravcích na narovnání vlasů. 

Ne vše, co vznikne v laboratoři, je pro nás prospěšné.

Methylisothiazolinone

Jedná se o antibakteriální konzervační látku, kterou naleznete prakticky ve všem, od dětského šamponu až po zvlhčovač. Studie však prokázaly, že může mít neurotoxické vlastnosti. U potkanů stačilo pouhých deset minut vystavení této látce, aby došlo k poškození jejich mozkových buněk. Další studie dospěly k závěru, že už i nízké koncentrace methylisothiazolinu během nervového vývoje zvyšují riziko záchvatů a zrakových odchylek. Pracovní skupina pro životní prostředí klasifikovala tuto látku jako kožní senzibilizátor způsobující dráždivost.

Oxybenzon

Oxybenzon je účinná složka obsažená v přípravcích na ochranu proti slunečnímu záření. Bohužel byla tato chemická látka spojena s podrážděním kůže a alergiemi, narušením hormonů a nízkou porodní hmotností u dívek. Studie provedená americkými centry pro kontrolu nemocí zjistila, že oxybenzon je přítomen v moči 97 % Američanů.

Umělá a syntetická barviva

Všechny ty rtěnky, laky na nehty, tvářenky, které my ženy tak rády používáme, obsahují s největší pravděpodobností syntetické barvy vyrobené z uhelného dehtu. V řadě studií byly prokázány jako karcinogenní a mohou způsobit citlivost a podráždění pokožky díky těžkým kovům.

 

Čtěte také:

Zákaz testování na zvířatech v EU nezaručuje etickou kosmetiku. Podle čeho tedy vybírat?

Antiperspiranty obsahují až 8x vyšší množství hliníku, než je bezpečné

Je kosmetický průmysl největší chemická laboratoř světa?

foto: Shutterstock, zdroj: Foodrevolution