Čím se řídí udržitelná móda? Vstoupit do světa etického oblečení, workshopů a vánočních dárků můžete už v pátek 15. prosince, kdy proběhne v prostorách kavárny SmetanaQ pod taktovkou Mercedes-Benz Prague Fashion Week další uvědomělý módní event, takzvané SLOU Fashion Days.

SLOU Fashion Days založila Kamila Boudová, přední česká odbornice na udržitelnou módu a módní obchod, přináší atraktivní, udržitelné a etické alternativy ke konzumerismu, který je v období Vánoc patrnější než jindy v roce.

Nadělit módu i kozu

Během dvoudenního programu se představí desítky zavedených i méně známých módních značek a designérů, zabývajících se etickou tvorbou ready-to-wear kolekcí a módních doplňků, jejichž výroba, technika či materiály jsou ohleduplné ke společnosti a životnímu prostředí.

Nakoupíte ekologickou módu a vyrobíte upcykling ozdoby.

Můžete tak sehnat věci s příběhem i smysluplné univerzální dárky, když nevíte, co darovat. U neziskové organizace Člověk v tísni budou moci návštěvníci například pořídit kozu a darovat ji hned na dvě strany. Můžou nadělit certifikát svým blízkým a zároveň živé zvíře rodině v chudých zemích. Zajít se dá i na jeden z početných workshopů, kde si v duchu upcyklingu vlastnoručně vyrobíte vánoční ozdoby a přání.

Insekticidy, pesticidy a transport

Upcykling je dvojnásobně užitečnou aktivitou. Kromě toho, že tak přijdou na svět unikátní designové kousky, je to vpravdě ekologické chování. Módní průmysl je totiž jedním z největších světových znečišťovatelů.

Při konvenčním pěstování bavlny se spotřebuje čtvrtina z celkového světového ročního objemu použitých insekticidů a zhruba desetina pesticidů. Než se džíny dostanou do vaší skříně, urazí někdy i 19 000 kilometrů, což pro planetu představuje obrovskou zátěž.

Frajeři z druhé ruky

Další negativní dopad na životní prostředí představuje rostoucí obliba umělých vláken v textiliích, jejichž výroba z ropy je zhruba třináctkrát energeticky náročnější než produkce bavlny a za posledních dvacet let se více než zdvojnásobila.

Jak říká zakladatelka SLOU Fashion Days Kamila Boudová, která už pět let nevkročila do módního řetězce: „Když na sobě máte oblečení z druhé ruky a dokážete říct, ty jo, koukej na mě, jsem celá ze sekáče a jsem fakt frajer, tak je z vás to sebevědomí cítit a nemusíte ho honit nakupováním nového oblečení.“

foto: Slou.cz, zdroj: Slou.cz