Ať už jste alergičtí na laktózu či živočišné mléko nepijete z jiných důvodů, vždy je vám k dispozici rostlinná alternativa. A že jsou tato mléka příliš drahá? Vyrobte si svá vlastní.

Domácí mléko z hnědé rýže, ovesných vloček, máku či kokosu – to už nemusí být jen sen ze supermarketů. Příprava doma vám zabere pár minut a můžete si užívat vlastní zdravý nápoj bez přidaného cukru.

Mléko z hnědé rýže

Budete potřebovat (porce na 1 litr):

1/3 hrnku hnědé rýže (můžete použít i bílou rýži)
2 lžíce javorového sirupu nebo medu
1 lžíce mleté skořice

Postup:

Vložte rýži do hrnce a zalijte 450 ml vody. Přiveďte k varu a nechte povařit pod pokličkou asi 45 minut, dokud není rýže měkká, ale ne rozvařená. Průběžně promíchejte a ujistěte se, že je v nádobě dost vody. Vychladlou rýži poté smíchejte se třemi lžícemi vody, skořicí a javorovým sirupem nebo medem a rozmixujte dohladka. Následně sceďte přes jemné sítko, abyste před servírováním odstranili zbloudilé větší kusy.

Ovesnou kaši ke snídani si teď budete moci připravit z ovesného mléka.

Ovesné mléko

Budete potřebovat (porce na 1 litr):

1 hrnek ovesných vloček
1–2 lžíce medu podle chuti

Postup:

Vločky namočte asi na 30 minut do studené vody, poté je propláchněte a nechte okapat. Následně zalijte třemi hrnky čerstvé vody a rozmixujte, dokud není směs krémová. Rozmixované ovesné vločky sceďte přes jemné sítko (můžete si pomáhat dřevěnou lžící). Pokud chcete, přidejte do mléka sladidlo a znovu rozmixujte.

Makové mléko

Budete potřebovat:

1 hrnek mletého máku
Sladidlo dle vlastního výběru

Postup:

Mák zalijte asi 1 litrem vody a nechte odstát 3 hodiny při pokojové teplotě, občas promíchejte. Poté směs pořádně rozmixujte a sceďte. Můžete dosladit dle chuti. Zbylá semena můžete vyhodit, neobsahují žádné živiny.

Stejným způsobem jako mléko makové můžete připravit i to sezamové.

Kokosové mléko

Budete potřebovat:

1 hrnek strouhaného sušeného kokosu
Sladidlo podle vlastního výběru

Postup:

Kokos můžete před výrobou namočit, ale není to nutné. V mixéru ho smíchejte se dvěma až čtyřmi hrnky teplé vody a rozmixujte, přeceďte, případně doslaďte a můžete pít. Zbytek kokosu lze použít na kaši nebo do pečení.

Čtěte také:

DIY: Vyrobte si domácí sýr podle Ashera

Umíte vybírat ty správné mléčné produkty?

Tip na jarní polévku? Ta z chřestu!

foto: Shutterstock, zdroj: Lahodně s Ellou, Ella Woodward