Nová studie American Cancer Society (ACS), která analyzuje výskyt rakoviny, zjistila, že počet diagnóz kolorektálního karcinomu se od roku 1950 každou generací zvyšuje. Na vině mohou být i antibiotika.

Rakovina se stává součástí našich životů. Pravděpodobnost, že vám nebo někomu, koho dobře znáte, bude stanovena tato diagnóza, je již vysoká a předpokládá se, že v roce 2030 se počet nemocných vyšplhá k cifře 21 milionů. Mezi nejčastější typy rakoviny přitom patří právě rakovina tlustého střeva a konečníku.

Americká rakovinová společnost očekává 13 500 nových případů u lidí mladších 50 let

Ohrožení jsou i mladí lidé

Až dosud se z devadesáti procent tento typ rakoviny objevoval u osob starších 50 let. Tato věková hranice se ale snižuje. Podle Rebeccy Siegelové, hlavní autorky zmíněné studie, hrozí lidem narozeným v roce 1990 dvojnásobné riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a čtyřnásobné riziko rakoviny konečníku ve srovnání s rizikem, kterému byli vystaveni lidé ve stejném věku narození v roce 1950. V roce 2017 Americká rakovinová společnost očekává 13 500 nových případů u lidí mladších 50 let.

Strava a antibiotika

Mnoho dosavadních studií jako příčinu uvádí konvenční západní způsob stravování, které již po dvou týdnech konzumace způsobuje zánět ve sliznici tlustého střeva, který je jedním z předchůdců rakoviny. Strava ale, jak se ukazuje, není jediným viníkem. U každé choroby nebo stavu, který se v těle rozvíjí, existují v průběhu jejího vývoje varovné signály. Pro rakovinu konečníku jsou jedním z těchto příznaků malé výrůstky na střevní stěně, známé jako polypy. Ne všechny polypy samozřejmě značí rakovinu, ale pokud se nevyřeší, mohou se do ní rozvinout později. Zmíněná studie zjistila, že u vybraných jedinců ve věku od 20 do 39 let, kteří užívali antibiotika nejméně po dobu dvou měsíců, se později v životě častěji objevily adenomy. To jsou specifické typy střevního polypu, jež lze pokládat za předchůdce rakoviny. Spojitost mezi dlouhodobým užíváním antibiotik a výskytem rakoviny je tak prokázána. Při souběžné nadměrné konzumaci masa a antibiotik se toto riziko samozřejmě zvyšuje.

Na vině vzniku rakoviny můžou být antibiotika

Přesvědčivé argumenty

Výsledky obou studií přinášejí přesvědčivé argumenty, že je v našich silách tato rizika snížit, a to volbou správného životního stylu. Omezte užívání antibiotik v jídle, konzultujte se svým lékařem, jestli je užívání antibiotik v tom kterém konkrétním případě nevyhnutelné, pravidelně se hýbejte a zkuste změnit svůj jídelníček, do kterého přidejte více čerstvých produktů, ovoce a zeleniny. Uvědomte si přitom, že s každou pozitivní změnou se riziko onemocnění rakovinou snižuje.

Čtěte také:

Rakovina z masa? Ne tak rychle! 

Zázvor je 10 000krát účinnější než chemoterapie, potvrdila to nová studie

Pití kávy může snížit riziko výskytu rakoviny prostaty až na polovinu 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Organic Lifestyle