Spoluzakladatelka a šéfka Hnutí za aktivní mateřství a matka sedmi dětí Petra Sovová hovoří v exkluzivním rozhovoru pro Flowee o přirozeném porodu, aktivitách hnutí i svých vlastních zkušenostech.

Hnutí za aktivní mateřství se věnuje hlavně porodnictví. „Má poslední dcera Mia se narodila u nás na zahradě. Byl to mimořádný zážitek a myslím, že tak jako já jsem rodila na zahradě, by mělo být možné porodit v jakékoli české porodnici. A to je má práce,“ říká Petra Sovová.

„Doufám, že mnoho žen i jejich partnerů si už uvědomuje, že pan doktor v porodnici neví úplně vždycky všechno nejlíp a hodně záleží na ženě samotné. Důležité jsou její pocity a představy, její vztah s matkou, fyzická stránka atd... Doporučuji si normální porod vykomunikovat. Matka by měla jasně dávat najevo své představy, ptát se a nabízet vlastní řešení,“ říká Petra.

Ve videu se dále dozvíte, co přesně je myšleno pojmem přirozený porod a jak se porodnictví podle Petry za poslední roky změnilo. Také vám prozradí, co je pro ni osobně při porodu nejdůležitější a jaké aktivity její hnutí pořádá.

Čtěte také: 

Bioženy ohrožují zemi?

Deset zásad kontaktního rodičovství  

Proč je dobré vyměnit dětem traktor a Barbie za mandalu?