Ač se to zdá neuvěřitelné, jeden z výzkumů uvádí, že to, jakou hudbu posloucháte, o vás říká, jací jste. Nejde ani o to, zda jste extrovert či introvert, což se podle vaší oblíbené hudby dá zjistit také, ale třeba i o vaše politické názory. A navíc se potvrzuje, že hudba je člověku z mnoha důvodů velmi prospěšná.

Druh muziky, vlastně stejně jako i politické postoje, hodně ovlivňují rodiče. Oblíbenou písničku máte rádi, protože je spojena s nějakým silně emotivním zážitkem. A pozor, muziku, kterou milujete ve dvaceti, budete mít rádi až do konce života. Studie dále odhalila, že hudba může posluchače vést k pití alkoholu, utrácení, ale i laskavosti. A rock a heavy metal nevedou k sebevraždám, k těm se spíš uchylují posluchači country. Dalším zajímavým výsledkem je informace, že hudba může vést k závislostem.

Související…

Pokud jste kreativní a inovativní, pak asi posloucháte jazz
Luboš Heger

Hudba je ale zároveň považována za cestu, jak se dá zlepšit život. A výše zmíněná studie Pensylvánské univerzity přinesla hned několik klíčových rad, jak na to. K relaxaci nejlépe funguje klasická hudba, na pop či jazz zapomeňte. Rockové či heavymetalové skladby, které pracují se zlobou, na nás prý mají překvapivě pozitivní vliv, více se po jejich poslechu kontrolujeme.

Společné muzicírování přináší kapele nejen legraci, ale i zlepšování emoční inteligence.

Je také dokázáno, že hudba snižuje bolest, oblíbená písnička zkrátka funguje jako lék. A asi tušíte, že pomáhá i při cvičení, tedy zvyšuje výkon. Hudba je stejně jako láska mocná čarodějka a prý pomáhá najít i vhodný protějšek. Ženy totiž dají spíše číslo muži, který poslouchá zamilované písničky. Hudba také umí zachránit život, a to prakticky doslova. Třeba písnička Stayin´ Alive od Bee Gees se svým rytmem udává počet stlačení prsou při masáži srdce.

Také pokud pracujete a pustíte si hudbu, můžete dosáhnout lepších výsledků. Jste kreativnější a paradoxně se můžete lépe soustředit. Klasická hudba navíc prý může zvyšovat IQ, je tedy skvělá pro zlepšování činnosti mozku. A závěrem je potřeba zmínit, že společné muzicírování přináší kapele nejen legraci, ale i zlepšování emoční inteligence. Hudba nás prostě dělá lepšími, to je bez debaty.

foto: Shutterstock, zdroj: Time