Marka Vašuta mi ubili k smrti, teď jdou po Rodenovi. Zatímco mně je líto, že přicházím o české protagonisty, Angličanům je to buřt. Sledují nejnovější seriálový thriller McMafia a napjatě čekají, jak se vyvine příběh mladého Rusa, kterého odmala školili v nejdražších britských privátních školách.

 

Je sice bankéř (a tedy potenciální zločinec), ale má ideály a hodnoty gentlemana a stejně jako jeho anglická přítelkyně pevně věří v etický kapitalismus. Jenomže jeho ruský strýček Boris se pokusí sprovodit ze světa „byznysmena“ napojeného na ruskou výzvědnou službu a skončí s hrdlem proříznutým nožem na roztírání kaviáru. V našem anglicky rezervovaném hrdinovi najednou vzkypí ruská krev a prahne po pomstě. Ze dne na den se namočí do světa mafie, praní špinavých peněz, pašování drog…

Proč se mafii dobře daří

Není to špatná podívaná. Jak zvláštní – ještě nedávno byl svět luxusu a moci spojený s vysoce postavenými úředníky, diplomaty, v devadesátých letech vlna mamonu vynesla nahoru bankéře. Teď poněkud depresívně zjišťujeme, že dnes si zjevně na naší planetě bezkonkurenčně nejlíp žije mafie. Je jedno, jestli je to v Indii, Rusku, Čechách, Izraeli nebo Anglii.

Když byl premiérem Tony Blair, nařídil, ať se ruskými oligarchy, ruskou mafií v Londýně moc zblízka nikdo nezabývá. Stačilo, aby tito „byznysmeni“ vyplatili jednorázový poplatek milionu liber a mohli se tu usadit, koupit nemovitosti, zaparkovat milenky, koupit fotbalové stadiony a vzdělávat děti. Londýn jim bez váhání padnul k nohám.

Prvních dvacet let Angličané doufali, že všechno to bohatství se nějak zúročí, proteče i k nim. Bylo úžasné sledovat, jak panáčci, o jejichž krvavých praktikách psali statečně ruští novináři, v britském hlavním městě zářili na recepcích a byli vítání s úklonami v muzeích a na univerzitách, kterým dávali dary z majetku temně nabytém na divokém Východě. A britští politici se vozili ve Středomoří na jejich luxusních jachtách.

Hledá se scénárista

Propojení s politickými kruhy v McMafii citelně chybí. Představte si, s jak zábavným mega seriálem by nás mohl obdařit třeba takový Vladimír Mlynář! Býval šikovný novinář, zručný stylista, teď je to chlapák, který se z jednání na nejvyšší úrovni v Číně vrací s prezidentem Zemanem speciálem.

S Jelcinem by se sotva daly nasbírat lepší momenty. Jestli hrdinu naší doby potkáte, řekněte mu, že psaní pro Netflix mu přinese peníze i okamžitou slávu. V PPF má chudák jen to první…

foto: YouTube, zdroj: McMafia