Mysteriózní Hitchcockův film nebyl zpočátku (premiéru měl 9. května 1958) kritickým ani komerčním hitem, Hitchcock sám ho v roce 1962 označil za propadák. V anketě kritiků, kterou jednou za deset let pořádá časopis Sight and Sound, bylo ale Vertigo v roce 1982 vyhodnoceno jako sedmý nejlepší film všech dob. V roce 1992 se vyšplhalo na čtvrté místo, v roce 2002 bylo druhé za Občanem Kanem a v roce 2012 mistrovské dílo Orsona Wellese předstihlo a obsadilo první příčku.

Proč se jeho pověst vyšplhala do tak závratných výšin? Jedním ze zřejmých důvodů je, že z filmu čiší jedovatý cynismus. Dvě ženy zemřou stejným způsobem, hrdinův zdravý rozum je na cucky a nic nenasvědčuje tomu, že by viník měl být potrestán. Je vám jasné, proč to diváky, kteří měli náladu na další dobrodružnou příhodu s Jimmym Stewartem, v roce 1958 frustrovalo.

Nesmrtelná klasika

V adaptaci francouzského románu The Living and The Dead Pierra Boileaua a Thomase Narcejaca, k němuž napsali scénář Alec Coppel a Samuel A. Taylor, James Stewart hraje roli Johna „Scottieho“ Fergusona, policejního detektiva ze San Franciska, který odchází do důchodu s bolavými zády a těžkým případem akrofobie. Protože nemá nic lepšího na práci, přijme nabídku od kamaráda z vysoké školy, loďařského magnáta Gavina Elstera. Jeho úkolem je dohlížet na Elsterovu manželku Madeleine (Kim Novak), ne proto, že by snad měla milostný poměr, ale proto, že se chová podivně: každou chvíli se její vlastní osobnost vytrácí a nahrazuje ji osobnost Carlotty Valdesové, její příbuzné, která před sto lety spáchala sebevraždu.

Scottie tajemné ženě propadá za hranici příčetnosti. (zdroj: IMDB)


Scottie postupně kouzlu tajemné ženy propadá. Ve chvíli, kdy Madeleine skáče ze zvonice a svůj utrápený život tak končí, stojí Scottie opodál – nedokáže svou akrofobii překonat. Měsíce se topí ve výčitkách a smutku, a když potom spatří prodavačku Judy, která vypadá jako Madeleine, naváže s ní vztah a postupně ji donutí měnit svůj vzhled tak, že je k nerozeznání od ženy, kterou miloval a ztratil. Zvrat spočívá v tom, že „Madeleine“, která Scottieho okouzlila, byla celou dobu Judy, kterou Elster stylizoval v rámci plánu na vraždu své skutečné ženy. A osoba, kterou Scottie viděl padat z věže, byla skutečná Madeleine, nikoli falešná.

Vertigo v novém kabátě

Společnost Paramount v březnu 2023 oznámila, že se chystá natočit remake Hitchcockovy klasiky, pravděpodobně s Robertem Downey Jr. v hlavní roli. Kdo bude hrát jeho ženský protějšek, zatím není známo, stejně jako to, kdo bude sedět v režisérském křesle. Podle serveru Movieweb je „točit Hitchcockův film bez Hitchcocka stejné, jako točit Avengers bez Ironmana“.

Filmoví fanoušci se tak dělí na dva tábory: ty, kteří věří, že klasika by měla zůstat klasikou, a ty, kteří lační po dalším psychothrilleru, kterými se Hitchcock proslavil. Jedno je však jisté: jakmile bude oznámeno datum premiéry, oba tábory budou stát frontu na lístky ruku v ruce.

zdroj: Autorský článek