Britové jsou rozšafný národ. Obecně sice mohou platit za upjaté suchary, ale leckdy dokážou překvapit. A hosté narozeninové party environmentalisty Chrise Bainese v 80. letech 20. století rozhodně překvapeni byli: Baines sezval všechny účastníky na půl pátou ráno, aby s nimi své narozeniny oslavil poslechem zpěvu probouzejících se ptáků.

Kolik z pozvaných nedorazilo, nevíme. Sám Baines ale říká: „Byl jsem překvapen, kolik jich přišlo. Těm, kteří dorazit nemohli, jsem navrhl, aby se k nám v duchu připojili tím, že budou za rozbřesku naslouchat zpěvu ptáků právě tam, kde zrovna jsou. A ono to fungovalo!”

Akce měla nečekaný úspěch, a Baines se proto hned následující rok rozhodl, že do ní zapojí ještě více lidí a pokusí se „získat” i známé tváře. Sám byl už tehdy veřejně známou osobností, reakcí na jeho výzvu tedy příšlo opravdu hodně. A kdyz známý moderator stanice Radio 4 John Humphrys ve vysílání prohlásil, že „každá první neděle v květnu bude odteď Mezinárodním dnem ptačího zpěvu za rozbřesku,” nikdo nic nenamítal.

Stojí to za vstávání?

Ať už jste v Česku nebo třeba v Indii, rozbřesk nenastává až po první „ranní” kávičce po deváté ráno. Budete si tedy muset opravdu přivstat a z peřin vylézt alespoň 30 minut před tím, než nastane svítání. Kdy to nastane právě u vás, zjistíte tady. A jestli to stojí za to? BBC nabízí sedm pádných argumentů pro:

  • Za rozbřesku ptačí zpěv uslyšíte nejlépe: díky absenci dalších zvuků a proudění vzduchu.
  • Na jaře máte šanci slyšet mnohem více druhů ptáků než kdykoli jindy během roku

Pokud vám můžeme radit, vstaňte a otevřete to okno...

  • Ptáci dokážou zpívat několik tónů současně
  • Ptáci zpívají s přízvukem: ptáci z měst obvykle ve vyšší tónině než ptáci venkovští
  • Užít si můžete koncert rozsáhlého sboru: někteří ptáci jako červenky, kosi nebo pěnkavy jsou skutečná ranní ptáčata, ale další druhy se k jejich zpěvu postupně přidávají
  • Zpěvní ptáci dokážou reprodukovat zpěv svého druhu, aniž by ho nekdy předtím slyšeli
  • Každý ranní ptačí zpěv je unikátní

Název nepřehání

Pro letošní oslavy Mezinárodního Dne ptačího zpěvu za rozbřesku byly instalovány stovky mikrofonů v přírodních rezervacíh Indie, Malty i Evropy, nebo třeba také v Kanadě a USA. První evropský přenos má „na svědomí” britská BBC Radio 4 už od 1.30 ráno SEČ, pokud se tedy chcete přidat, máte možnost tady.

Podle České ornitologické společnosti patří mezi první jarní pěvce v Čechách třeba budníček menší, sýkora koňadra nebo zvonek zelený, který byl zvolen ptákem roku 2022. Kromě mnoha dalších, samozřejmě. Pro případ, že byste vstávat za chvíli z opravdu, ale opravdu vážných důvodů nemohli, nabízíme vám alespoň záznam jejich zpěvu:

Budníček menší:


Sýkora koňadra:


Zvonek zelený:


Pokud vám ale můžeme radit, vstaňte a otevřete to okno. Originál je originál...

Související…

Kalendárium: Mezinárodní Den bez diet. Přidáte se?
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek