Dnes se celosvětově slaví Mezinárodní den bez ponožek. Ono, buďme upřímní, ponožky mohou být pěkně otravné, zejména v teplém jarním či letním dni. Den bez ponožek je ta pravá chvíle na to vytáhnout sandály či žabky. A i kdyby zrovna počasí nepřálo, osvoboďte své nohy alespoň na chvíli a vnímejte chladnou podlahu, čerstvá a měkká stébla trávy nebo lesní zem. Nejenže vás to zklidní, ale bosá chůze má i prokazatelné zdravotní benefity, například ulevuje od bolesti či zlepšuje kvalitu spánku. Jako bonus si můžete po dlouhé zimě dopřát i pedikúru a připravit své nohy na jarní a letní outfity.

Dnes na státní svátek si zkrátka dejte pauzu – a nejen od nošení ponožek. Udělejte si alespoň chvilku na sebe sama a na to, abyste skutečně vnímali svět, který vás obklopuje.

Historické okénko o nošení ponožek

Nejstarší písemná zpráva o ponožkách pochází z osmého století před naším letopočtem, kdy staří Řekové nosili ponožky vyrobené z matných zvířecích chlupů. Římané si zase nohy omotávali kůží nebo tkanými látkami a kolem druhého století našeho letopočtu začali látky sešívat. V pátém století našeho letopočtu pak nosili ponožky svatí lidé v Evropě jako symbol čistoty. Jednalo se o kus látky spirálovitě omotaný kolem nohy.

Nejenže vás zklidní, bosá chůze má i prokazatelné zdravotní benefity, například ulevuje od bolesti či zlepšuje kvalitu spánku. Jako bonus si můžete po dlouhé zimě dopřát i pedikúru a připravit své nohy na jarní a letní outfity.

Ve středověku se z ponožek stala pestrobarevná látka, a protože neměly pružný pásek, přes jejich horní část se dávaly podvazky, aby nespadly. Když se zkrátily kalhoty, začaly se ponožky prodlužovat a zdražovat. Kolem roku 1000 n. l. se stal tento kus oděvu symbolem bohatství. Chudí lidé stále nosili jen návleky na nohy.

V roce 1589 vynalezl William Lee pletací stroj, díky čemuž se ponožky pletly šestkrát rychleji než dříve. Díky tomu se konečně začaly vyrábět ponožky i pro nižší vrstvy. Ty se pletly z vlny, zatímco ponožky pro šlechtu byly z barevného hedvábí.

Jakmile se ponožky prosadily jako každodenní oděv, lidé je začali nosit většinu času.

Související…

Kalendárium: Osvoboďte se a oslavte Den bez kalhot!
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Nationalday.com