Dokáže zázračně uzdravovat, ale i potichu zabíjet. Řeč je o obyčejném jídle. Záleží jen na tom, kolik ho sníte a jak s ním předtím naložíte. „Tisíce let stará ájurvéda ho považuje za lék. Samozřejmě se ale musí užívat v pravou chvíli a tím správným způsobem,“ potvrzuje ájurvédský kuchař Gary Wright. Jeho večeři, ale také přednášku lékařky celostní medicíny z Berlína Barbary Miller můžete zažít 16. dubna v Černé labuti.

Od Barbary se návštěvníci dozví například to, jak vypadá prevenční medicína z jejího celostního pohledu na člověka. Na přednášce vystoupí také Jana Matoušová, specialistka na biorezonanci. Ta bude mluvit o prevenci pomocí přístroje Bicom Optima 2000, který umí změřit, zda funguje správná komunikace a výměna informací mezi buňkami. Večer doplní tradičně ájurvédské gurmánské dobroty šéfkuchaře Garyho Wrighta. Jeho speciálním hostem bude ředitel restaurace SaSaZu Avihai Hadida a její šéfkuchař Andy Tan.


Tři S: Tři pilíře ájurvédy

Již nejstarší klasikové popisují v ájurvédě tři pilíře, které úzce souvisí se zdravím člověka: strava, sexualita a spánek. Když jsou všechna 3 S v rovnováze, uspokojí základní lidské potřeby a harmonicky propojí naše tělo, ducha i duši. 

Důležité je znát svoji konstituci. Ta je základem toho, jak se cítíme, konáme, jaké máme návyky, chutě, potřeby a nedostatky. Lidé se dají dle ájurvédy rozdělit do tří základních skupin - Vata, Pitta, Kapha – a jejich kombinace. I zde jsou priority rozdílné: Vata potřebuje pravidelný spánek, Pitta je ovlivněna hlavně stravou a spokojenost Kaphy silně závisí na sexuálním životě.

Zdravá strava je základ

Správné jídlo je fundamentem ájurvédské nauky. Každý z nás je jiný a každému vyhovuje a dělá dobře či škodí něco jiného. Přesně podle hesla: co jednomu je lékem, může být pro druhého jedem. I naše vnitřní pocity v nejrůznějších situacích ovlivňují náš apetit a podle konstituce pak tíhneme k určitým vlastnostem, které se odrážejí v našich stravovacích zvycích. Tyto správně interpretovat a potraviny vhodně kombinovat je umění celé ájurvédské stravy.

Nezávisle od konstituce však platí všeobecná doporučení pro každého z nás: jíst pokrmy připravené s radostí a láskou, stravovat se pravidelně a rozmanitě. Dejte na rodinný stůl jen jídlo a potraviny čerstvě zpracované (žádné konzervy či hotovky) a nezapomeňte umožnit vašim orgánům zpracovat jídlo předešlé, než se pustíte do nového. Odměnou vám bude nadbytek energie, kterou budete moci použít i někde jinde. 

Jídlo bychom měli připravovat a jíst s radostí a láskou.

Sexualita rovná se životní energie

Už ve starých védách (naukách) stojí v popředí otázka životní energie spojená se sexualitou. Téměř každé náboženství doporučuje sexuální zdrženlivost k posílení ducha a myšlení. I védské filosofii je známa síla, která transformuje sexuální energii, čistí ducha a ostří smysly; ájurvéda proto nedoporučuje těmto mudrcům jíst např. chilli, zázvor, česnek, cibuli, šafrán a muškát, protože sice jsou životabudiči v těle, ale na nesprávném místě. Alternativně k tomu však staré tantrické tradice učí cestu, kdy právě pomocí sexuálních technik je možné dosáhnout extatického spojení muže a ženy. S tím úzce souvisí i téma dnes moderních „doplňků stravy“, které od nepaměti hrají ve starých léčitelstvích důležitou roli. 

K nejstarším patří například všestranná Ashwaganda, kterou jako léčivo na nervy znali již Egypťané, v arabských zemích se používala pro své narkotické účinky, v Indii a na Srí Lance jako účinný prostředek proti impotenci a pro ženy jako omlazující tonikum. Avšak ani ta nejlepší tabletka na světě nenahradí lásku a přitažlivost, tu nejsilnější energii, která existuje mezi mužem a ženou, mezi zamilovanými. Na tuto extázi nejsou zapotřebí žádné praktiky.

Spánek, klíč k mládí

Dopřejeme-li našemu tělu dostatek klidu, který potřebuje k regeneraci, zůstane nám tak otevřen přístup ke studnici mládí. Poklidný večer, teplé mléko s medem a šafránem, bylinkový čaj s fenyklem a baldriánem mohou být pomocníky, stejně jako masáž nohou teplým olejem či večerní meditace. Nic z toho však nepomůže, když nenajdeme sami v sobě mír, světlo a pohodu.

foto: Ayurvedic Breakfast, zdroj: Ayurvedic Breakfast