Naše populace se skládá z lidí, kteří jedí maso a těch, kteří jej nejedí. Maso pochází z živých bytostí, které myslí, cítí a před smrtí také trpí. Stejně jako lidé. Zabít člověka je špatné. Zabít zvíře, které to má podobné s psychikou jako člověk, přitom za špatné nepovažujeme. Jsou ale lidé, a já mezi ně patřím, kteří toto zabíjení odsuzují. Proč?

V dnešní době existují mnohé náboženské věrouky, které mají ve svých svatých textech různá pravidla o čistotě života a také jejich jídelníčku a jídle. Pravidla kolem stolování se týkají i postupu získávání potravin.

Váš život je správný a čistý, pokud dodržujete určitá pravidla pro život, stravu a také pro její získávání. V židovství a islámu se tomu říká halal a košer. V obou případech musí být maso odkrveno a někde existují specialisté i na zadní a přední hovězí. Jedině správně odkrvené maso je to "čisté" pro danou víru.

Zvířata jsou často přepravovaná v tristních podmínkách, ty mohou připomínat transporty židů za 2. světové války

Pokroky v ortodoxní víře

Zvířata by měla být podle zákonů při odkrvování již po smrti. Bohužel se tomu tak ale neděje. Zvířata jsou často i na veřejně dostupných záznamech odkrvována pomalu a zaživa. Určitý pokrok tu ale je. S takovou praxí totiž nesouhlasí i někteří muslimové a židé po celém světě. A i kvůli této praxi se objevují už i židé a muslimové, kteří se stávají vegany. Odmítají maso a také tuto krutou porážku, při které totiž je zvíře při vědomí a neskutečně trpí. To je v rozporu se zákony mnoha zemí a wel-fare zvířat všeobecně.

Přední veganské židovské osobnosti se rozhodly tomuto učinit přítrž, například Rabbi Shmuly Yanklowitz nebo známá herečka Mayim Bialik z Teorie velkého třesku známá jako Amy. Prostřednictvím židovského Institutu Nebe na Zemi (v originále Shamayim V'Aretz Leadership) šíří mír a veganskou osvětu mezi nežidy a také židy ve formě veganských náhražek a té správné etiky, která je dobrá také pro správný košer život dle svatého textu Tóry.

Tito lidé a jejich sympatizanti jsou v mnoha případech také lidsko-právní aktivisté, kteří si váží nejen zvířecího, ale i lidského života. Jsou to pacifisté, podporují uprchlíky, práva žen, LGBT komunity a podobně. Proč je právě ortodoxním židům tento přístup - nezabíjení zvířat v krutých podmínkách - blízký?

Velkochovy jako koncentráky

Mnozí z nich stejně jako i zvířata dnes, museli část životů prožít v úzkých prostorách, prožili nelidské zacházení, nesmírné utrpení a strádání. A to za války v takzvaných koncentračních táborech.

Jejich hrozná zkušenost ovlivnila je i jejich potomky natolik, že se někteří z nich stali také etickými vegany a snaží se tento styl života šířit dále (a to i nezávisle na organizaci Nebe na Zemi).

Někteří lidé, kteří koncentráky přežili, mluví o tom, že jejich utrpení je prakticky totožné s tím, co zažívají dnes zvířata ve velkochovech. Říkají, že je nutné tyto velkochovy zavřít. Začít se ale musí u toho, že nebudeme konzumovat jejich produkty, jako jsou nejen maso, ale i mléko a vejce. Mimochodem, toto spojení je také popsáno v knize Věčná Treblinka. Doporučuji k přečtení.

foto: Shutterstock