Klasika... každý rok je to stejné. S jarem přichází detoxikace a následná defibrilace našich těl, myslí a taky šatníku. Zbavujeme se tuků, toxinů, starého myšlení i oblečení, aby mohlo zazářit naše nové JÁ. Otázkou je, do jaké míry musí být nové...

Doménou žen je absorbovat radost a snažit se navrátit barvy do našich životů. Celou zimu totiž oblékáme šedou, a to i co do výrazu. Vybaveny obrázky módních trendů ve svých hlavách proto míříme vstříc další očistné peněženkové kúře. Některé z nás se nechají zlákat nápisy SALE a pod rouškou výhodnosti nakupují šaty, které poprvé a naposled oblečou ve zkušební kabince. Jiné naopak touží po exkluzivitě a své bankovky vymění za značkové kousky v domnění, že vsadily na kvalitu. Stačí však pohlédnout na cedulku výrobce a zjistíme, že tak jako tak šijeme u stejného krejčího. Asijského.

U mě se nákupní maraton nekoná. Netoužím po lokální uniformitě, chci mít vlastní styl. Věci z šatníku nevyhazuji, ale tvořím z nich nové, odpovídající mému (poněkud odlišnému) vkusu. Je pestrobarevný celoročně a radost do něj vnáší tvoření a kreativita. Místo nové kabelky jsem pořídila šicí stroj a oblečení upravuji k obrazu svému. Čistím tak nejen šatník, ale i hlavu, neboť práce je meditací. Na moje výtvory se podívejte v galerii. 

Móda není o nových věcech, ale o nápadu, jak předělat ty staré

Inspirovala jsem vás, ale nevíte, kde začít?

Zatím zkuste toto. Proberte šatník a vyhoďte vše, co jste už minimálně dvě sezony neměli na sobě. Nekompromisně. „Ale co kdyby...“ zamkněte do šuplíku. Podívejte se na věci z jiného úhlu pohledu, oprostěte se od všech zaběhnutých pravidel (tento přístup využijete i v jiných životních tématech). Seberte odvahu a začněte tvořit... cokoliv, jakkoliv... hlavně udělejte první krok (i tento přístup využijete v jiných životních situacích).

Chtěli jste kalhoty přešít na sukni a ve výsledku máte kosmetickou tašku? No a co! Mně se to stává taky. Nenechte se odradit! Nechte si poradit od zkušenějších. Nejste s výsledkem spokojení? Vykašlete se na dokonalost. Užijte si radost z vlastnoruční tvorby. Příště to zvládnete lépe, tomu věřte! Nezapomeňte se podívat i na náš další příspěvek o slow fashion. 

 

zdroj: By Vera